RECENSIE: Fujiya & Miyagi - Knickerbocker

Fujiya & Miyagi – Lightbulbs
2008-09-06 Fujiya & Miyagi maken het soort muziek dat eigenlijk met zonnebril op geluisterd moet worden; de beats en grooves zijn simpelweg té cool om ook maar het kleinste beetje daglicht te kunnen verdragen. Ook het op 10 september te verschijnen Lightbulbs staat weer vol minimalistische electropop-pareltjes waar je onwillekeurig stoer van uit je doppen gaat kijken.

Nee, Fujiya & Miyagi zijn geen Aziaten. Ze komen gewoon uit het Zuid-Engelse Brighton. Het in 2000 opgerichte elektronische duo bestond in eerste instantie alleen uit – hoe kan het ook anders – Fujiya & Miyagi, in het dagelijks leven beter bekend als David Best en Steve Lewis. In 2004 werd bassist Matt Hainsby bij de groep gehaald en anno 2008 is Fujiya & Miyagi door de inbreng van drummer Lee Adams uitgegroeid tot een heus viermansproject. Ondanks de gegroeide bezetting is het geluid ook op Lightbulbs lekker basic gebleven: strakke ritmes, een sterk naar de voorgrond gemixt basgeluid, een gitaartje hier, een portie elektronica daar, het geheel afgeblust met Bests gefluisterde vocalen.

Tekst is bij Fujiya & Miyagi ondergeschikt aan klank. Uit openingstrack en single ‘Knickerbocker’ valt bijvoorbeeld niet meer wijsheid te halen dan dat ‘strawberry’ rijmt op ‘glory’ en ‘Pickpocket’ gaat inderdaad gewoon over een zakkenroller (‘Why do you pick- pickpocket? You know you shouldn’t put your hands in other people’s pockets’). Maar who cares, zolang het lekker klinkt? En dat doet Lightbulbs, zelfs als de Engelsen het iets rustiger aan doen, zoals op het door orgel en strijkers ondersteunde ‘Goosebumps’ en het ingetogen, beatloze titelnummer ‘Lightbulbs’. Als hekkensluiter ‘Hundreds & Thousands’ de boel dan ook nog eens stijlvol instrumentaal uitluidt, kunnen we spreken van een uiterst geslaagde Britse exercitie.

Overigens: 16, 17 en 19 oktober doen Fujiya & Miyagi Nederland aan. Ze staan achtereenvolgens in Utrecht (Ekko), Groningen (Vera) en Amsterdam (Paradiso). Ga er gewoon heen. En vergeet je Ray-Ban Wayfarer niet.
Recensent:Tom Springveld Artiest:Fujiya & Miyagi Label:Grönland / Rough Trade
Nightmares On Wax – Thought So…

Nightmares on Wax - Thought So...In 1991 bracht George Evelyn samen met Kevin Harper de eerste techno-achtige...

Bullet – Bite The Bullet

Bullet (SE) - Bite the Bullet In het muzikale landschap is tegenwoordig veel te vinden. Door de hoeveelheid...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT