RECENSIE: Shelleyan Orphan - We Have Everything we Need

Shelleyan Orphan – We Have Everything We Need
2008-10-25 Jem Tayle en Caroline Crawley worden in eerste instantie samengebracht door hun liefde voor de Engelse dichter Shelley en als ze in 1983 een band beginnen, noemen ze deze dan ook Shelleyan Orphan. De band komt al snel onder de aandacht van BBC-dj David Jensen voor wie ze in 1984 een sessie doen. In 1987 verschijnt het eerste album, getiteld Helleborine, in 1989 gevolgd door Century Flower. In 1992 verschijnt Humroot, maar door allerlei problemen bij platenmaatschappij Rough Trade is deze plaat slechts beperkt verkrijgbaar. Kort na Humroot gaan Tayle en Crawley uit elkaar en storten ze zich op andere projecten. Al snel vinden ze elkaar weer in Bacabar, maar rond Shelleyan Orphan blijft het jarenlang stil.

In 2000 verschijnt er voor het eerst sinds Humroot nieuw werk van Shelleyan Orphan. Nou ja nieuw, het is een cover van Tim Buckley’s ‘Buzzin' Fly’ voor een Tim Buckley tributeplaat. Inmiddels weer acht jaar later is er dan toch eindelijk echt nieuw werk en ook nog direct een heel album. Op We Have Everything We Need laten Tayle en Crawley zich van een nogal folky kant zien. Veel nummers zitten een beetje in dezelfde hoek als die op de laatste soloplaat van Isobel Campbell, Milkwhite Sheets. Alleen zijn ze over het algemeen lang niet zo goed als die van de voormalige Belle & Sebastian frontvrouw. Eerlijk gezegd zijn ze vooral saai en soms ook behoorlijk zeurderig.

Echt zeurderig zijn bijvoorbeeld ‘Judas’ en ‘I’m Glad You Didn’t Jump Out Of The Car That Day’. De countrysong ‘Something Pulled Me’ is wel aardig, maar ook niet meer dan dat en dit geldt ook voor ‘Bodysighs’ en How A Seed Is Sown’.

Het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel op We Have Everything We Need. Het verstilde ‘Host’ is wel een goed nummer, net als het wat meer uptempo ‘Your Shoes’. Helaas is de rest van deze comebackplaat van Shelleyan Orphan gewoon niet goed genoeg. Daar kan ook het stevige en rammelende ‘Bosom’ tegen het eind niets meer aan veranderen.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Shelleyan Orphan Label:One Little Indian Ltd
The All New Adventures Of Us – Best Loved Goodninght Tales

The All Adventures of Us - Best Loved Goodnight TalesDat poëzie en popmuziek moeiteloos kunnen samengaan bewees Bob Dylan al in de...

Zonaria – The Cancer Empire

Zonaria - The Cancer Empire 'Crowning King Cancer', 'Slaughter is Passion', 'Damnation Dressed In Flesh',...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT