RECENSIE: Various - Soul Lounge 5

Various artists – Soul lounge 5
2008-11-10 In de serie van de Soul lounge cd’s is het alweer tijd voor het vijfde deel, toepasselijk Soul lounge 5 genaamd. Deze 3cd dikke verzamelbox bevat wel 40 nummers! Bijgevoegd boekje vertelt ons dat voor de twee eerste cd’s vooral gekozen is voor de lounge tracks en voor de laatste cd de uptempo tracks centraal staan.

De eerste twee cd’s zijn dan ook niet aan mij besteed. Door de langzame ritmes en het vaak zeurderig gezang is het echt van die muziek waar je je aan ergert als je ergens rustig zit te eten. Met verscheidene nummers als ‘Something about you’ van Anthony David als absolute dieptepunten. En ze zijn nog gevaarlijk ook, want voor dat je het weet ben je zwaar depressief van deze muziek.
Maar ook op de eerste twee cd’s staan wel enkele lekkere nummers. Zo is het gospelachtige ‘classifieds’ van Donnie wel weer van aardig hoge kwaliteit. En ook het nummer ‘The best’ van Rahsaan Patterson weet me te raken. Met aan het begin een ondersteuning van enkel een piano en dit later uitbreidend met een fluit en achtergrondkoortje is het perfect in elkaar gezet.

Desondanks weten deze paar nummers de eerste twee cd’s niet te redden. De hoop is dan gevestigd op de derde cd, welke ons belooft was de meer uptempo tracks te bevatten. En ook dat valt tegen. Waar de cd nog opent met grote blaaspartijen in het funky ‘Days gone by” van Joey Negro’s Sunburst Band, zakt hij daarna gelijk weer in naar tragere, mindere nummers. Feit is wel dat de nummers sneller zijn dan rest van de box, maar ze zijn nog lang niet dansbaar. De cd leeft weer heel even op als vanuit het niks er in een keer een house remix van ‘Feel the fire’ van Fatback Band opduikt. En hoewel de track nog best zou thuis passen in een set van DJ Roog is het volkomen onduidelijk wat hij op deze cd doet.

Na al de 40 nummers op Soul Lounge 5 doorgeworsteld te hebben, is een ding in ieder geval duidelijk geworden. Deze cd komt de komende paar jaar mijn cd-kast niet meer uit! Hoewel er zeker weten enkele aardige nummers op de cd’s te vinden zijn, maakt het de moeite van het bezitten van deze cd bij lange na niet waar.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Various Label:Dome Records
Maria Mena – Cause And Effect

Maria Mena - Cause and EffectOp19 februari 1986 komt Maria Viktoria Mena ter wereld. Ruim 22 jaar...

Virtually Nothing – Prologue To The Story

Virtually Nothing - Prologue to the Story Mensen, kijk nu eens binnen de grens van Nederland naar goede muziek. Ik heb...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT