RECENSIE: Rowwen Heze - Saus

Rowwen Hèze – Saus
2008-11-15 April dit jaar werd de Limburgzaal van het Parkstad Limburg Theater in Heerlen voor twee dagen omgetoverd in een sfeervolle nachtclub. Rowwen Hèze ging er een dvd opnemen. Voor de productie en regie tekenen de Belgen die onder meer ook festivals als Rock Werchter in beeld brengen en dvd-opnames van onder meer Faithless maakte en nu dus verantwoordelijk zijn voor de registratie van de theatertour van Rowwen Hèze, genaamd Saus. De theatertour van Rowwen Hèze was eigenlijk al op zijn einde, maar de twee avonden in Heerlen werden extra toegevoegd voor het opnemen van een dvd. Voor deze theatertour zocht Rowwen Hèze de versterking van zes gastmuzikanten. Het resultaat is een herinterpretatie van oude klassiekers, een aantal nieuwe songs, maar vooral ook een uiterst sfeervolle dvd, met prachtige beelden en uitstekend geluid.

De naam Saus kan op twee manieren uitgelegd worden, of als een nieuw sausje dat over het bestaande repertoire werd gegoten of als een verbastering van south, het zuiden. De dvd opent met een nieuwe song, ‘Welcome To The Saus’, het begin is gelikt, met de achtergrondzangeressen die het refrein zingen en de overige gastmuzikanten die de muzikale rode loper uitleggen, waarop de zes heren van Rowwen Hèze onder luid applaus, het podium kunnen betreden. Twaalf man sterk wordt het optreden vervolgt en er zal de hele tijd gezocht worden naar een prima afwisseling tussen sneller werk en de rustige, melancholische songs. Maar eigenlijk bevatten alle songs van Rowwen Hèze die melancholie, is het niet in de muziek dan wel in de tekst. De gastmuzikanten blijken al snel een verrijking te zijn en zeker violist Emile Szarkowicz eist een hoofdrol op. Zo is er de weergaloze ‘Shannon Song’, een eigen, nieuw geschreven instrumentaal nummer. Een rustig begin, met een hoofdrol voor de viool en Rowwen Hèze’s gitarist Theo Joosten op Thin Whistle, waarna het nummer langzaam openbarst in onvervalste Ierse dansmuziek.

Het nieuwe ‘Vur Altied Is Veurbeej’ is een ander hoogtepunt, een prachtig en ingetogen duet van Jack Poels met Linda Smeets. Ook de oudere en al bekende nummers smaken overgoten met een nieuw sausje, overheerlijk. ‘Heilige Anthonius’ krijgt een bijna sacraal intro op het orgel, prima passend bij de inhoud van deze song. Grootste hit ‘Limburg’ (’t is een kwestie van geduld) wordt wat trager gespeeld en hetzelfde geldt voor ‘Zondag In ’t Zuiden’. Het moet gezegd, de rustigere uitvoeringen van de snellere nummers weten niet altijd het origineel te evenaren. De kracht van deze tour en daarmee ook dvd, zit hem in de verfijning en de nuances, die ook het beste naar voren komen in de rustigere songs. Zo is er ‘Dag Geluk’ van de laatste cd, Rodus & Lucius, een prachtig tokkelende gitaar, viool, blazers en mandoline in een ingetogen, maar muzikale verfijnde omlijsting, stuwen deze toch al mooie song, tot grootste hoogte.

Daarbij wordt het hele optreden bijzonder vakkundig en vooral zeer sfeervol in beeld gebracht, en is het geluid uitstekend. Iedere individuele noot is hoorbaar en de melancholische stemming op de bühne en in het theater wordt zonder moeite vertaald naar de woonkamer. De rijke arrangementen geven de songs meer kleur en vaak ook meer bombast. Soms gaat ook wel iets van spontaniteit verloren en is de hele dvd erg gelikt. De praatjes tussendoor zijn er uit geknipt en dat is jammer, want deze zorgde tijdens de tour net voor de juiste relativering of de welkome ontspannen en humoristische noot, tussen de nummers door. Maar de 21 songs die in beeld zijn gebracht laten genoeg te genieten over. En op een gure herfstavond is geen open haard meer nodig om de woonkamer op temperatuur te krijgen. Saus in de dvd speler doen en de warme en gloedvolle registratie van de theatertour van Rowwen Hèze zal zelfs het grootste ijskonijn doen smelten.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Rowwen Heze Label:Rham BV
The Flaming Lips – Christmas On Mars

The Flaming Lips - Christmas on MarsDe crew van een ruimtestation op Mars heeft niet alleen te maken met...

Snow Patrol – A Hundred Million Suns

Snow Patrol - A Hundred Million Suns Snow Patrol mag het levende bewijs heten dat één wereldhit genoeg is om als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT