RECENSIE: Q-Tip - The Renaissance

Q-tip – The renaissance
2008-12-14 Q-Tip heeft zijn credits als frontman van A Tribe Called Quest al lang verdiend in het hiphop wereldje. Vandaar dat hij het waarschijnlijk ook rechtvaardig achtte om zijn fans een kleine tien jaar op zijn tweede solo album te laten wachten. Maar nu is zijn tweede album The Renaissance eindelijk een feit en het is het wachten waard geweest. The Renaissance is een sterk album, waar Q-Tip zich naast het rappen ook heeft toegelegd op het zingen van refreinen en zelfs dat gaat hem makkelijk af.

Waar het openingsnummer ‘Johnny is Dead’ nog wat standaard klinkt, is het tweede nummer ‘Won’t Trade’ een heerlijk soulnummer en één van de betere van de plaat. Met een swingend refrein weet Q-Tip moeiteloos de coupletten te vullen met zijn heerlijk relaxte stem en flow. De cd gaat zeer aangenaam in deze stijl door. Stuk voor stuk zijn de nummers een crossover tussen soul en hiphop en Q-Tip weet overal de perfecte balans te vinden. Nieuw hoogtepunt wordt bereikt met het nummer ‘Manwomanboogie’ met Amanda Diva. Met een enkel uit drum en basgitaar bestaande beat weet hij het nummer krachtig uit je speakers te laten knallen. Ook Amanda Diva weet zichzelf goed op de beat te zetten en levert daarmee het meest interessante gastoptreden.

Verderop op de cd komen Norah Jones en D’Angelo nog voorbij als gastartiesten. Ondanks dat het stuk voor stuk artiesten zijn die prachtige muziek maken, vallen ze hier allebei tegen omdat hun nummers erg zeurderig geworden zijn. Q-Tip brengt het er zonder hen heel wat beter van af. The Renaissance is het lange wachten zeker waard geweest. Door over de hele cd een rustige en relaxte soul hiphop neer te zetten is de cd een van de betere releases van de laatste paar weken. En dat de cd aan het einde dan wat instort met dank aan andere bekende artiesten kunnen we Q-Tip dan ook wel vergeven. We kunnen nu met zekerheid zeggen dat Q-Tip meer is dan alleen A Tribe Called Quest, wat niet wil zeggen dat we zijn gestopt met hopen op een hereniging van de hele groep.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Q-Tip Label:Universal
The Killers – Day and Age

The Killers - Day and AgeHet kan je bijna niet ontgaan zijn: The Killers komen met een nieuwe plaat....

Wardruna – Gap Var Ginnunga

Wardruna - Gap Var Ginnunga Het einde van de winter nadert. De lente met zijn kleurrijke bloemen, de zon...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT