RECENSIE: Fishbone - Fishbone Live

2009-03-24 Fishbone wordt dit jaar 30. In deze lange tijd varieerde de band van echte ska, via de funk naar de punk en weer terug. Dertig jaar vol hoogtepunten, zoals het epische album ‘The Reality of my Surroundings’, tot dieptepunten, zoals het gegeven dat de band sinds 2000 het wat rustiger aan moet doen toen Sony niet langer in zee wilde met deze vissegraad. De wisselende bandbezettingen en alle problemen van dien zijn ook Fishbone niet bespaard gebleven. Toch getuigt deze CD en DVD live registratie vanuit Bordeaux, Frankrijk dat Fishbone levender dan ooit is.

Het fijne van een band als deze is dat je het ene nummer nog luid staat mee te zingen, maar tien seconden later midden in jaren ’80 funk zit en weer later de heavy metal het overneemt. Een absoluut meezing hoogtepunt op de DVD is bijvoorbeeld het met overgave gebrachte ‘Behind Closed doors’ uit 2006. Een nummer dat moeiteloos overgaat in ‘Bonin’ In the Boneyard’, een opgefokt slap-funknummer uit ‘88. Norwood Fishers, de bassist, slapt je letterlijk de oren van het lijf. ‘Sunless Saturday’ gaat meer naar de heavy metal, maar ‘Date Rape’ brengt je weer terug bij de ska-roots met gitaarsolo’s. Ook de bigband-sound op ‘Hide behind my glasses’ moet nog even genoemd worden.

Nee, Fishbone laat zich nog steeds niet typeren als een doorsneebandje. De energie en mooie stem van ‘Angelo Moore’, is aanstekelijk en geeft de muziek een warm karakter. Het ruime instrumentarium van de band geeft een vol geluid en de kunde van de muzikanten maken deze DVD en cd tot de moeite waard. Niks geen stoned geouwehoer waar ska-bandjes nogal eens een handje van hebben, maar gewoon gepeperde muziek vanuit het hart. Deze DVD en CD maken wat mij betreft dan ook meer dan duidelijk dat Fishbone toe is aan een goede comeback in de scéne. Fishbone lust je rauw.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Fishbone Label:Ter a Terre
Juliette Commagère – Queens Die Proudly

Juliette Commagere - Queens die ProudlyDe naam Juliette Commagère zal weinig belletjes doen rinkelen. Ze is...

Zu - Carboniferous

Zu - Carboniferous Het uit Rome afkomstige Zu , is een tien jaar oud op punk en electronica...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT