RECENSIE: Floating Action - Floating Action

Floating Action – Floating Action
2009-07-30 Floating Action is het pseudoniem van Seth Kauffman. Deze muzikale duizendpoot liet eerder onder zijn eigen naam al van zich horen in 2006 en 2007. Aangezien die beide albums mij totaal onbekend zijn, is Floating Action mijn eerste kennismaking met de beste man. En ik moet zeggen: er zijn minder aangename kennismakingen denkbaar.

Op Floating Action speelt Kauffman alle instrumenten zelf. Het geheel heeft hij zelf opgenomen in zijn thuisstudio. Dat verklaart waarschijnlijk, dat een ongekend relaxte sfeer het album kenmerkt. Wat dat betreft is de opening van het album erg representatief: zodra de drums van ’50 lashes’ lekker loom inzetten weet je al dat je hier niet je adrenalinekick van vandaag vandaan gaat halen.

Kauffman leunt qua invloeden op dit album sterk op het verleden. Bob Dylan, The Band, folk, country, reggae, sixtiespop, het zijn slechts enkele invloeden die veelvuldig terugkeren. Mede door de bijna authentieke retro productie, klinkt het soms alsof de songs ook echt al een jaar of veertig oud zijn. Luister maar eens naar ‘Don’t Stop (Loving Me Now)’ , en je zou toch zweren dat je deze song al eerder hebt gehoord.

Een invloed van vandaag de dag die terugkeert in Kauffman’s geluid is bijv. Beck. Niet voor niets ook een muzikale veelvraat. ‘Cinder Cone’ is misschien wel het beste voorbeeld van een Floating Action song die zo van Beck had kunnen zijn.

Floating Action heeft dus mede dankzij de variatie zeker zijn momenten, maar helaas zijn er ook wat minpuntjes te melden. Niet alle songs zijn namelijk even sterk, al wordt het sixties sfeertje erg goed neergezet. En het tempo van de songs ligt veelal gelijk. Dit heeft helaas tot gevolg dat je niet de volledige speelduur van het album je aandacht erbij kunt houden. Maar daar staat tegenover dat je met o.a. opener ’50 Lashes’ wel de zomer in huis haalt. En da’s natuurlijk een prestatie op zich.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Floating Action Label:Park the Van
The High Strung – Ode To The Inverse Of The Dude

The High Strung - Ode to the Inverse of the DudeMet Ode To The Inverse Of The Dude is de uit Detroit afkomstige band The...

Lushlife2 - Cassette City2

Lushlife - Cassette City Lushlife heeft zijn tweede album uitgebracht met de titel Cassette City ,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT