RECENSIE: Sights & Sounds - Monolith

Sights & Sounds – Monolith
2009-08-02 Sights & Sounds is een buitenprojectje van Andrew Neufeld, de zanger en voormalig gitarist van de postpunk/hardcoreband Comeback Kid. Zijn broer Joel, tevens de drummer van Sick City, Matt Howes en Adrian Mottram, beiden van Figure Four, maken de line-up compleet. In deze bezetting spelen ze een emotionele variant van het posthardcoregenre, vergelijkbaar met Thrice. Nadat de mannen in 2007 met hun eerste self-titled EP kwamen is Monolith hun eerste full-length album.

Tot op heden heeft Sights & Sounds misschien een beetje bekend gestaan als “dat zijprojectje van Andrew van Comeback Kid”. Met de release van Monolith hebben de mannen daar echter in een klap verandering in gebracht. Niet veel side-projects is het gegeven om met hun eerste plaat al zo sterk een eigen geluid te laten horen. Een nummer als ‘The Clutter’ bijvoorbeeld zou een band als Jimmy Eat World met liefde hebben geschreven. Dat de mannen van Sights & Sounds hun playlist regelmatig op shuffle hebben staan hoor je echter vaak genoeg en dat hier bands als Explosions in the Sky, Sigur Ros en Mew instaan is overduidelijk te horen.

Als enkel minpuntje zou toch de dosering genoemd kunnen worden. Waar je als luisteraar het eerste deel van de cd buitengewoon geboeid blijft, is het middendeel toch net een stukje minder spannend. Saai wordt het nergens, maar het haalt het niet bij de pakweg eerste vijf nummers van de schijf. De laatste nummers van de cd, ‘Pillars’ en een titelloze lijken vooral in het begin wat rustig en ingetogen, maar uiteindelijk barst ook daar het geweld goed los. In de context van de rest van de plaat dan.

Veel bands in het post hardcoregenre dromen ervan zo’n ontzettend strak album als Monolith te releasen op hun muzikale top; Sights & Sounds doet dat simpelweg bij hun debuut. Buiten het matige artwork om is Monolith een buitengewoon sterke plaat en ondergetekende denk dat velen zullen beamen dat dit een van 2009’s pareltjes is.
Recensent:Raoul Markaban Artiest:Sights & Sounds Label:Redfield Records
Tortoise - Beacons of Ancestorship

Tortoise - Beacons of AncestorshipWie denkt dat synthesizer niet meer bestaat heeft het fout. Tortoise pakt...

Mooi Wark - Rock & Rodzooi

Mooi Wark - Rock & Rodzooi Bij het aanbreken van het nieuwe festivalseizoen en Zwarte Cross in het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT