RECENSIE: Converge - Axe to Fall

Converge – Axe To Fall
2009-11-25 Al bijna twintig jaar timmert en beukt Converge op niet mis te verstane wijze aan de weg. En de sleet zit er nog steeds niet op. Sterker nog, de thrashy hardcore metal punk klinkt op nieuweling Axe To Fall frisser en urgenter dan ooit.

Van een radicale koerswijziging ten opzichte van de meest recente voorgangers Jane Doe (2001), You Fail Me (2004) en No Heroes (2006) is hier geen sprake, dus als u die smaakte dan kunt u deze nieuwe boreling gewoon blind aanschaffen. Wederom wisselt de band ultrasnelle en hyperstrakke momenten af met enkele meer zware, logge en noisy momenten. En in de vorm van ‘Cruel Bloom’, een Mark Lanegan-achtig één-tweetje met Neurosis’ Steve Von Till, is er naar het einde toe ook nog in een broodnodige adempauze voorzien.

De onderlinge samenhang van Axe To Fall is ronduit subliem en hoewel de deuren naar een nog diverser geluid wederom iets verder open zijn gezet, blijft de sfeer steeds heerlijk donker en dreigend. De energie spat gewoonweg van de tracks af en hoewel de songstructuren aanstonds misschien niet altijd even makkelijk te behappen zijn en de band soms in rap tempo van de hak op de tak springt is er van geforceerde moeilijkdoenerij absoluut geen sprake.

Voor sommigen kan het allemaal wel net iets te veel van het goede zijn en bent u tegen de tijd dat het eerder genoemde ‘Cruel Bloom’ en de aansluitende epische afsluiter ‘Wretched World’ (met lead vocals van Genghis Tron’s Mookie Singerman) zich aandienen al compleet murw geslagen of, erger nog, gestikt. Want voordat Converge u ook maar één moment van luchthappen gunt grijpt de band u eerst een half uur lang bruut bij de keel. Voor diegenen die wel tegen een stootje kunnen en over een lange adem beschikken is dat echter genieten tot en met. De energieke openers ‘Dark Horse’, ‘Reap What You Sow’, ‘Axe To Fall’ en ‘Effigy’ (waarbij leden van Cave In dienst doen als hulplijn) zetten in rap tempo de toon. Met het slepende ‘Worms Will Feed’ trekt Converge u vervolgens definitief een zalvende hel in waar onder meer het piepende, krakende en marcherende ‘Damages’ en het wild om zich heen slaande ‘Cutter’ en ‘Slave Driver’ erg goede zaken doen.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Converge Label:Epitaph
The Black Atlantic – Reverence For Fallen Trees

The Black Atlantic - Reverence for Fallen TreesHun muziek is een introspectief, intiem mengsel van melancholische, door folk...

The Defenders  - Put on your dirty dancing Shoes

The Defenders - Put on your Dirty Dancing Shoes The Defenders zijn een nieuwe groep in een relatief lange rij van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT