RECENSIE: Herberg de Troost - Langs de Weg

Herberg de Troost – Langs De Weg
2010-02-02 Jack Poels kennen we van Rowwen Heze. Hits als ‘Bestel Maar’ en ‘Limburg’ worden luidkeels meegezongen in kleine cafés en op grote festivals. Maar Jack Poels kan meer dan alleen feestnummers schrijven. Fans van de Limburgse band weten dat al lang. Maar met zijn nieuwe project, Herberg de Troost, hoopt hij ook de rest van Nederland te kunnen overtuigen. Langs De Weg is een verzameling van 13 nummers die hij in eerste instantie als gedicht voor Dagblad de Limburger heeft geschreven. Niet lang daar volgde het idee om deze teksten op muziek te zetten.

Met zijn kompanen Tren van Enckevort (Rowwen Heze) op toetsen en zang, Skinnie op gitaar en zang, bassist Mo Jones en drummer Sjoerd Rutten weet Poels de luisteraar te veroveren met mooie lusterliedjes. Wat zijn de eerste gedachten die bij je opkomen als je hoort dat gedichten op muziek gezet worden? Inderdaad, rustige, kleine luisterliedjes. En hoewel die er ook enkele opstaan is Langs de Weg toch een echte liedjesplaat geworden. Daar bedoel ik mee dat je geen moment het idee krijgt dat het hier om oorspronkelijke gedichten gaat. De muziek is niet ondergeschikt aan de tekst en andersom.

En ondanks dat dit een totaal ander project is, hoor je zeker Rowwen Heze invloeden terug. Een goed voorbeeld is ’Verder naar Vroeger’. Het ‘inhaakgehalte’ van dit nummer is groot, maar dat maakt het zeker niet plat. Daarvoor zit de muziek op Langs de Weg te goed in elkaar. Wat ook even genoemd moet worden, zoals de bijgeleverde informatie ook nadrukkelijk vermeld, is dat dit geen Limburgse plaat is maar een Nederlandse. Dus geen gepuzzel met de tekst of Limburgse kennissen die gebeld moeten worden om een vertaling van de tekst te geven.

Poels is een goede dichter maar een betere liedschrijver. Maar het is zeker geen geval schoenmaker blijf bij je leest. Albums als deze zijn altijd welkom. Lekker, niet te zwaar, en hier en daar erg aanstekelijk.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:Herberg de Troost Label:Rough Trade Records
Wally Warning – Take Life

Wally Warning - Take Life Wally Warning bracht met het aanstekelijke ‘No Monkey’ in 2007 een zeer...

Kauan - Aava Tuulen Maa

Kauan - Aava Tuulen Maa Vrij vertaald uit het Fins betekent Aava Tuulen Maa ‘het grote land van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT