RECENSIE: Dead Confederate - Wrecking Ball

Dead Confederate – Wrecking Ball
2010-02-15 Dat Dead Confederate gecontracteerd is door Gary Garsh (Capitol) verbaast me niks. Dit is de man die ook bands als Sonic Youth en Nirvana naar het grote publiek wist te leiden. Precies deze bands had ik ook klaar liggen om Dead Confederate mee te vergelijken.

Dead Confederate is een vijftal uit Athens, Georgia, Amerika die duidelijk hoorbare roots hebben in de jaren 90 grunge muziek. Onlangs maakten we ook al kennis met Nine Black Alps, een band die dezelfde invloeden heeft en een vergelijkbaar geluid heeft met Dead Confederate. Het is grunge, maar dan net wat gelikter, net wat meer pop. Zo klinkt Wrecking Ball, het debuutalbum dat in The States al in september 2008 het levenslicht zag. In Nederland moesten we hier dus anderhalf jaar op wachten.

Het album maakt een explosieve start met ‘Heavy Petting’, maar met achtereenvolgens ‘The Rat’, ‘Goner’ en ‘It Was A Rose’ zet deze band een trend in die een stuk milder is, maar daarentegen ook erg ingetogen en harmonisch. Pas tegen het einde van het album wordt er weer geknald met ‘Start Me Laughing’, het is ook in dit nummer dat het lijkt alsof we hier Kurt Cobain horen. Er is goed geluisterd naar de grote man van Nirvana, want het klopt tot op elk kreetje. Dead Confederate weet dit echter te beperken tot een paar minuten en verliest zichzelf niet tot een Nirvana cover-band.

De titel Wrecking Ball is wellicht niet helemaal lekker gekozen. De term doet al vrij snel vermoeden dat we te maken hebben met een wat ruiger geluid dan het, enigszins, eentonige geluid dat we horen op dit album. Dead Confederate wist ons nog even te foppen met ‘Heavy Petting’, maar verliest deze toon daarna, helaas, al snel. Al met al is Wrecking Ball zeker geen slecht album, al mist het aan variatie. De variatie die dit album toch wel mist.
Recensent:Cosmo Vloedbeld Artiest:Dead Confederate Label:Pias
Field Music - Field Music (Measure)

Field Music - Field Music (Measure) Field Music bestaat uit David Brewis en zijn broer Peter, die eerder drumde...

[Bomb the Bass] – [Back to Light]

Bomb the Bass - Back to Light Tim Simenon is een producer die al sinds geruime tijd mee gaat. Van het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT