RECENSIE: Rage Against The Machine - Rage Against the Machine

Rage Against The Machine - Rage Against The Machine
2010-03-03 Rage Against The Machine kwam tijdens de kerst vorig jaar weer in het nieuws. Een groep fans op Facebook had besloten om ‘Killing in the Name’ naar nummer één te helpen in de Engelse hitlijsten als alternatief voor de jaarlijks terugkerende X-Factor kersthits. 500.000 verkochte singles verder bedacht Sony dat het hoog tijd was om het debuut van RATM uit 1992 nogmaals uit te geven, maar dan in een 21e eeuws kartonnen hoesje in plaats van een 20e eeuws plastic hoesje. En zo kwam het achttienjarige album onveranderd opnieuw op de markt.

En dat is goed. De tomeloze energie van RATM blijkt tijdloos ook al is de muziek niet van gisteren. Bij het beluisteren van dit debuut heb je dan ook geen moment door dat het gaat om een album van bijna twintig jaar geleden. De talloze feesten waarop ‘Killing in the Name’ gedraaid werd en de vele keren dat de band de zaak op stelten zette zijn al weer lang geleden. Hoewel alles extremer kan en misschien ook is gedaan, was RATM de eerste band die een mini-aardbeving kon genereren op het podium. “Fuck You I Won’t Do What You Tell Me” blijft een krachtig wapen in de strijd en staat voor een hele generatie symbool voor haar tienerjaren. Ook de aftrap ‘Bombtrack’ met “Burn, Burn, Yes You’re Gonna Burn” knelt nog steeds van de energie. Leuk is het om ook de wat andersoortige nummers zoals ‘Take The Power Back’ en het van Maynard James Keenan vergezelde ‘Know Your Enemy’ te horen. Voor je het weet zijn alle tien de nummers afgelopen en ben je weer in 2010.

Dit album blijft een must in iedere cd-kast. Voor iedereen die het album dan ook nog niet heeft, is het dan ook goed om naar de cd-winkel te gaan om dit album te kopen. Tijdloze, krachtige rockmuziek die je over twintig jaar ook nog kunt opzetten zonder dat je dan door hebt dat het album al 40 jaar oud is. Voor iedereen die het album al heeft is er geen enkele reden om dit album te kopen. Gelukkig heeft Sony dan ook niet zitten rommelen aan deze, toch al zeer sterke plaat. Hopelijk vormt het een aanloop voor een nieuw 21e eeuws album.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Rage Against The Machine Label:Sony Music
The Brian Jones Massacre - Who Killed sgt. Pepper

The Brian Jonestown Massacre - Who Killed Sgt. Pepper?Als je krautrock in een hoekje drijft, dan maakt het rare sprongen. Dat is...

Spoelstra - The Almighty Internet

Spoelstra - The Almighty Internet De wereld is nog lang niet klaar voor Spoelstra en zijn The Almighty...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT