RECENSIE: Mintzkov - Rising Sun, Setting Sun

Mintzkov – Rising Sun, Setting Sun
2010-03-11 De zon komt op en gaat onder. Elke dag weer. Alsof het niets is. We twijfelen er eigenlijk nooit echt aan. Dat Mintzkov na een fenomenaal debuut en een sterke opvolger met Rising Sun, Setting Sun wederom eindejaarslijstjes-materiaal zou gaan afleveren was bij ondergetekende al bijna net zo vanzelfsprekend. En dat zonder nog maar één noot van de nieuwe boreling te hebben gehoord. Snel opzetten dan maar. En god zij dank, Mintzkov lost alle verwachtingen moeiteloos in. Alsof het niets is.

Rising Sun, Setting Sun is met een duur van nog geen veertig minuten heerlijk compact en manifesteert zich direct als een zowel aanstekelijke als avontuurlijke luisterervaring. De synthesizers en de studio-programming spelen een iets prominentere rol dan voorheen, maar al met al hebben we gewoon weer van doen met het vertrouwde Mintzkov-geluid; meeslepende en spannende, het ene moment knallende en dan weer dromerige rock doorspekt met de zo kenmerkende Tom Barmanesque vocalen van zanger/gitarist Philip Bosschaerts in combinatie met de prachtige tweede stem van bassiste Lies Lorquet.

De erg energieke en goed opgebouwde opener ‘Rising Sun, Setting Sun’ trapt het bal meteen prima af. En met het wat meer ingetogen, wonderschone ‘Gemini’ doet het album ook in uitstekende sferen de deur dicht. Ertussenin valt er eigenlijk geen echt zwak moment te ontwaren. Absolute hoogtepunten noemen dan maar? Prima. Het bezwerende ‘Author Of The Play’, het groots opgezette ‘The 25th Hour’ en het lekker ongecompliceerd rockende ‘Opening Fire’.

Opvallend en jammer is het overigens wel dat ‘Violetta’, de sterke non-album single uit 2008, hier ontbreekt. En voor één extra kippenvelmoment à la ‘Sleep Until Noon’ of ‘In Every Crowd’ (afkomstig van het onder de naam Mintzkov Luna uitgebrachte debuutalbum M For Means And L For Love -2003-) hadden we ‘Safe House’ best willen slachtofferen. Maar allez, dat is gezeur in de marge; Rising Sun, Setting Sun is, hoewel herhaling van spijs, een beklijvende, verslavende en oersterke derde.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Mintzkov Label:Excelsior Recordings
John Carrie and Moor Green – Clearing Air

John Carrie & Moor Green - Clearing WaterBegin dit jaar presenteerde deze Iers/Engels/Nederlandse formatie John...

Blue Flamingo – Congo Jazz

Blue Flamingo - Congo Jazz Na zijn album 78 R.P.M. uit 2008 komt 78-toerenplatenverzamelaar Ziya...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT