RECENSIE: And So I Watch You From Afar - And So I Watch You From Afar

And So I Watch You From Afar - And So I Watch You From Afar
2010-05-13 Bij het schrijven van deze recensie is dit album alweer een jaar oud. And So I Watch You From Afar van de gelijknamige band verscheen namelijk al in april 2009. Er ligt zelfs al een nieuwe EP op de planken van deze instrumentale post-rock band. Toch mag dit album niet zomaar voorbij gaan, zelfs niet na een jaar.

Zoals gezegd is And So I Watch You From Afar een instrumentale band, wat dus betekent date er niet wordt gezongen (Wel is er sprake van zogenaamde chants en wordt er hier en daar iets geroepen). Meestal eindigt dit in getalenteerde muzikanten die negentig minuten lang laten horen hoe goed ze zijn zonder enige vorm van binding met de mede muzikanten. In het ergste geval horen we slechts één getalenteerde muzikant (bij voorkeur een gitarist) die tachtig van de negentig minuten alleen maar solo’s speelt. And So I Watch You From Afar beschikt over vier getalenteerde muzikanten die, godzijdank, wel oor voor elkaar hebben en met dit album het woord ‘prachtig’ een nieuwe dimensie geven.

De kracht van dit Noord Ierse viertal zit hem in een heleboel dingen. Om te beginnen wordt er niet op los gesoleerd, met zijn vieren zetten ze echt liedjes neer. Dat de zang hierin ontbreekt is helemaal geen zonde. Het is misschien wel zo dat zang afbreuk zou doen aan de harmonie waarmee deze heren spelen. Daarnaast duren de tracks op deze Selftitled langer dan de gemiddelde tracks op een album, toch weet de band het patroon te ontlopen van ellenlange nummers van 9 á 10 minuten. De band zit met een gemiddelde duur van 5 minuten per liedje keurig. Als laatst moet er gezegd worden dat naast dat alle tracks een geheel vormen, de tracks los op zichzelf ook staan als een huis. Binnen elk nummer wordt er volop gevarieerd en gedifferentieerd.

And So I Watch You From Afar kenmerkt zich door aparte gitaarloopjes (in de trend van onder andere Minus The Bear en het oude Biffy Clyro) en fanatiek drumwerk. Daarnaast weten deze heren uit Dublin ook zonder moeite om te schakelen in stemming. Zo wordt er een bijna romantische sfeer opgebouwd, waarna binnen een minuut de stemming kan omslaan waarin de tent wordt afgebroken.

Het aanwijzen van de betere nummers is in dit geval ook een stuk lastiger. Het is namelijk zo dat, zonder in een cliché te willen vallen, geen track minder is dan een ander. And So I Watch You From Afar heeft geen enkel skipmoment. And So I Watch You From Afar heeft met dit album absoluut een van de beste albums van vorig jaar neergezet.
Recensent:Cosmo Vloedbeld Artiest:And So I Watch You From Afar Label:Smalltown America
Applescal ‘A Mishmash Of Changing Moods’

Applescal - A Mishmash of Changing MoodsOnstuitbaar trekt ‘The Curle In Me’ A Mishmash Of Changing Moods op gang....

Hawksley Workman – Meat/Milk

Hawksley Workman - Meat/Milk Je komt het niet vaak meer tegen heden ten dage: een album met maar liefst...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT