RECENSIE: Unchained Breathing - Unchained Breathing

Unchained Breathing – Unchained Breathing
2010-04-24 Vijf heren uit Zuid-Limburg vormen de deathcore band Unchained Breathing. Volgens eigen zeggen klinkt dat zoiets als 'haute couture on speed'. Maar bij het horen van deze demo zal menig topmodel aan de snuif (toch al gauw 40 kilo) van de catwalk vallen.

De cover met een grauwe, dode hand voorspelt het eigenlijk al: drie tracks met een morbide sfeertje. Maar liefhebbers kunnen absoluut hun hart ophalen, want alle elementen zijn aanwezig. Vlotte hardcore loopjes met lekkere melodieën worden afgewisseld met loodzware breakdowns en riffs. Ook de vocalen zijn vol variatie en gaan -in willekeurige volgorde- van loud speech naar screams en grunts, maar nooit op voorspelbare plaatsen, wat de dynamiek er in houdt. Ook cleane vocalen komen aan bod, maar zoals ze op de plaat staan, bijvoorbeeld in 'So Far Away and Still So Close', zijn ze beslist niet de sterkste kant van de vocalist. En niets menselijks is ons vreemd, maar pig squeels... dat zal echt iets voor de liefhebber zijn; ondergetekende vindt het een afgrijselijk geluid zonder een duidelijk (muzikaal) doel.

Het is dus een dynamische demo, maar de mannen lijken iets uit te schieten in hun poging zoveel mogelijk ideeën in één nummer te stoppen. Het lijken nu twaalf minuten non-stop verschillende stukjes aan elkaar geplakt in plaats van drie tracks met een kop, midden en staart. Ook de mix is niet optimaal (het mag allemaal wat vetter, vooral de drums), maar dat is dus een mooi aandachtspunt voor een volgend werk.
Recensent:Aimee van Dijk Artiest:Unchained Breathing Label:Eigen Beheer
Gotan Project – Tango 3.0

Gotan Project - Tango 3.0Hoe vernieuwend kun je blijven in een genre dat te omschrijven valt als...

The Handshake Affair – Safe & Sound

The Handshake Affair - Safe & Sound The Handshake Affair (goede naam trouwens) is een nog ongetekend Duits...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT