RECENSIE: The Glitterati - Are You One Of Us

The Glitterati - Are You One Of Us
recensie cijfer 2010-08-06 The Glitterati bracht op 17 mei hun tweede studiowerk Are You One Of Us uit. Het eerste wapenfeit in de vorm van de debuutsingle ‘Do You Love Yourself’ resulteerde in 2003 in een beduidende belangstelling van de Britse muziekpers. Op de Kerrang Awards sleepte de band zelfs een nominatie voor Best British Newcomer in de wacht. In 2005 verscheen dan het debuut The Glitterati via Atlantic en de reacties en reviews waren uitsluitend positief. Men toerde als support voor Evanescence, David Lee Roth, Kings Of Leon, The Killers, Jet, The Datsuns, Simple Plan en de Wildhearts.

In 2009 startte de band met de opnames van hun tweede cd in samenwerking met producer Matt Hyde, bekend van zijn werk met Trivium en Slipknot. Ze tekenden ook met DR2 Records en wilden naar eigen zeggen een harder en agressiever album maken met behoud van de melodie die heel belangrijk is voor de sound van de band. De eerste single ‘Fight Fight Fight’ werd op 23 november op de wereld losgelaten als een kosteloze download. De tweede single ‘Overnight Superstar’ zag in mei het levenslicht en werd zelfs vergezeld van een heuse video.

De naam van de band zelf lijkt natuurlijk nergens op maar wat deze jonge rockers in de studio presteren, is meer dan de moeite waard. De roots voor de muziek die op Are You One Of Us voorgeschoteld krijgen, ligt duidelijk in de jaren tachtig. Invloeden van de glamrock en alle grote hairbands uit die periode doorspekken de twaalf nummers. Dat het vijftal hiermee probeert om de wereld te veroveren, is sterk betwijfelbaar. Als je ook weet dat Mike Clink die eerder met Metallica en Guns ’N Roses samenwerkte en het Glitterati debuut produceerde, is het niet verwonderlijk dat de geest en sound van Slash door dit album ronddwaalt.

Deze jonge honden vertrekken onmiddellijk uit de startblokken met ‘Right From The Start’ en rocken als de beesten tot het eind met ‘Lola It’s Over’. Drie kwartier lang wordt sleazy rock geserveerd van de bovenste plank. Zanger Paul Gautrey beschikt over het nodige talent en beschikt over een redelijk stembereik. Bij de hoge uithalen wordt her en der de bal misgeslagen maar het blijft stevig rocken. John Emsley is zowaar de incarnatie van Slash, een zelfverzekerd gitarist met oog en oor voor melodie. De refreinen en meezingbare melodietjes blijven steevast in je geheugen kleven en de kwaliteit van de nummers is van een meer dan behoorlijk niveau. De composities zijn ijzersterk met uitzondering van de teksten. Dit zijn echt onderwerpen die de bands uit de jaren tachtig ook al aanvoerden. Niettemin blijft dit gewoon één van de betere cd’s in het genre, een aanrader.
Recensent:Gunther Moens Artiest:The Glitterati Label:Dr2 Records
The Other - New Blood

The Other - New Blood New Blood is het vierde album van de Duitse horrorpunk band The Other ....

Thunderstone – Dirt Metal

Thunderstone - Dirt Metal Het Fins/Zweedse gezelschap Thunderstone heeft het behoorlijk voor de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT