RECENSIE: Stijn (B) - Ten Danz

Stijn – Ten Danz
2010-07-09 Met name ‘s mans swingende electro-stamper ‘Gasoline & Matches’ en de zwoele, met strijkers gelardeerde, zomerballade ‘Seaseason’, afkomstig van zijn vorige plaat The World Is Happy Now (2006), maakten nieuwsgierig naar Stijn’s volgende stappen. Helaas vallen die wat tegen.

Niet dat er niks te beleven valt op Ten Danz. Integendeel. Het vijftien tracks tellende album vliegt juist alle kanten op, maar is daarmee ook vrij fragmentarisch. De grote hoeveelheid wat richtingloze instrumentaaltjes helpen in deze ook niet echt. Dat anderen (Tiga, Peaches, Digitalism en Jamie Lidell om slechts een paar referenties te noemen) veel van Stijn’s zetten reeds beklijvender hebben gebracht, maakt het er ook al niet urgenter op.

Toegegeven, ‘Booty’, ‘Funkafy’ (Gotcha! Iemand?), ‘BID’ en met name het swingende ‘WUGDAI’ en het donker drillende ‘U1IT’ mogen er best zijn en ‘Weten’, een duet met Pepijn Lanen van De Jeugd Van Tegenwoordig, is ook beslist een geinige track. Die laatste ontmaskert Stijn echter ook als een –tig keer zwakkere lyricist dan P. Fabergé. ‘Password’ zit tekstueel dan weer wel aardig in elkaar, maar is muzikaal een nogal matige Gonzales-imitatie met een zware echo van Neon Neon’s monstertrack ‘Sweat Shop’.

Hoe dan ook, voor z’n optredens heeft Stijn na vier jaar weer wat nieuw materiaal en daar zal het ongetwijfeld nog altijd een feestje worden. Met de bonustrack ‘Lekker Meer’ beschikt hij in ieder geval over de ideale track om toegiften mee te beginnen; voetjes van de vloer en “Lekker! Meer! Lekker! Meer!” meeblèren maar. Ten Danz in de woonkamer is echter een ander verhaal en doet ons te vaak nogal onverschillig de schouders ophalen. ‘Jan Met De Pet’ maakt zelfs een grote kans om de verkiezing van de meest gênante song van 2010 in de wacht te slepen.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Stijn (B) Label:Pias
Disturbed – The Sickness 10th Aniversary

Disturbed - The Sicness, 10th Anniversary Edition Disturbed = The Sickness . De Amerikaanse nu-metalband debuteerde tien...

Daniel Johnston - Beam Me Up

Daniel Johnston - Beam Me Up Het verhaal van de grote Daniel Johnston is inmiddels wereldberoemd: Een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT