RECENSIE: Jack Parow - Jack Parow

[Jack Parow] – [Jack Parow]
2010-09-04 Het WK is al bijna weer vergeten, maar voor de mensen die Zuid-Afrika toch nog missen is er nog de Zuid-Afrikaanse hiphop, gelukkig zonder vuvuzela. Op de afgelopen editie van Lowlands stonden de acts Die Antwoord en Jack Parow uit dit land en vooral die laatste gaf er een heel goede show weg. Hij had al een plaat uit met de titel Jack Parow. Deze plaat is in zijn eigen land al goud geworden en op aangeven van Willem van The Opposites heeft Kees de Koning de rapper ook gevraagd om de plaat in Nederland uit te mogen brengen. Parow tekende en zodoende wordt die plaat door Top Notch nu ook in Nederland op de markt gebracht.

Jack Parow, echte naam Zander Tyler, komt uit de ruige buurt Parow in Bellville Kaapstad en heeft zichzelf vernoemd naar kapitein Jack Sparrow uit de film trilogie Pirates of the Caribbean. Parow is ‘Zef’, en dat komt neer op arm, laag opgeleid en vooral erg shabby. De beste uitleg is eigenlijk gewoon Zuid-Afrikaanse white trash. Hij is herkenbaar aan zijn dikke buik, hangsnor en vooral aan zijn pet. Deze heeft zo’n ontzettend lange klep dat het hierdoor zijn handelsmerk geworden is. Parow rapt in het Kaaps, een van de vele talen die in Zuid-Afrika gesproken worden. Niet erg voor de hand liggend voor een blanke, maar voor ons wel erg prettig. Kaaps lijkt op Nederlands en is afgezien van de Afrikaanse invloeden vermengd met Engels. Al met al is het niet heel erg verschillend van het onbegrijpelijke straattaaltje wat De Jeugd Van Tegenwoordig ons in 2005 al voorschotelde en daarmee is Parow dan ook een Afrikaanse variant van deze groep. Drank, drugs, bij vlagen onverstaanbaar, een beetje shabby en niet al te serieus. Maar met op de achtergrond altijd de vraag, is dit echt of gewoon toch een act van een hele goede artiest. Zijn eerste hit ‘Cooler Als Ekke’ is in ieder geval een erg aanstekelijk nummer. Ondanks het ontbreken van een echt goede zomer is dit toch wel een van de zomernummers van 2010. Maar daar blijft het niet bij, opvolger 'Dans, Dans, Dans' ligt klaar en er zijn meerdere nummers op de cd te vinden die tot single gepromoveerd zouden kunnen worden. De thema’s op die cd zijn niet hoogstaand, ze beperken zich voornamelijk tot drank, drugs en meisjes en alles wat daarmee samengaat en omheen hangt, maar het klinkt allemaal heel vrolijk en feestelijk. Jammer alleen dat in het laatste nummer de gastrapper een stuk frisser en beter klinkt dan de artiest zelf.

Het is weer eens wat nieuws en mocht je dus iets Zuid-Afrikaans aan willen schaffen dan is Jack Parow het beste wat dit land momenteel aan hiphop te bieden heeft. Het is zeer zeker leuk om zijn cd een keer geluisterd te hebben en misschien zelfs wel leuk om als gebbetje aan te schaffen. Echt veel eeuwigheidswaarde heeft het geheel echter niet. Het is zoals met veel grappige zaken, zodra de nieuwigheid ervan af is, verliest het al snel zijn kracht.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Jack Parow Label:TopNotch
Klaxons – Surfing The Void

Klaxons - Surfing The VoidMet debuutplaat Myths Of The Near Future wint Klaxons in 2007 de Mercury...

Jacqueline – Good Life

Jacqueline Govaert - Good Life Het eerste soloalbum van voormalig Krezip zangeres Jacqueline Govaert is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT