RECENSIE: Friendly Fires - Bugged Out, Presents Suck My Deck

Bugged Out! Presents Suck My Deck mixed by Friendly Fires
2010-10-14 Het Britse Friendly Fires is eigenlijk een (gitaar)band van drie man. Met de nodige elektronica invloeden, dat wel. Hun titelloze debuutalbum uit 2008 bevatte in essentie popliedjes, al werden die hier en daar elektronisch ingekleurd. Een soort combi van Hot Chip en LCD Soundsystem, om je een idee te geven. Het titelloze debuutalbum werd in 2009 genomineerd voor de Mercury Prize. En enkele liedjes werden zelfs opgepikt door gamefabrikanten en TV-series, wat de band flink wat geld moet hebben opgeleverd. De band heeft de periode na de release dan ook getoerd, getoerd en nog eens getoerd, en nam vervolgens eind vorig jaar een belangrijke beslissing. In plaats van een optreden in de Brixton Academy kozen de heren namelijk voor het meer club gerichte Bugged Out! concept. Een logisch uitvloeisel daarvan was het samenstellen van een Bugged Out! mixalbum door de heren, en zo geschiedde.

Het album trapt af met ‘The Egyptian Lover’ van Freak-A-Holic. Deze track wordt door de heren opgebouwd rondom een beat en groove die afkomstig hadden kunnen zijn van Prince ten tijde van zijn hoogtijdagen in de jaren ’80. Als je niet beter zou weten zou het ook zomaar een track van Stijn kunnen zijn. De muzikale invulling maakt de track in ieder geval onweerstaanbaar dansbaar. En zo loopt het album in totaal 19 dansbare tracks lang naadloos in elkaar over. Perfect op maat gesneden voor een goede clubavond.

Het is hierdoor wel lastig om echte hoogtepunten aan te wijzen, aangezien het album in feite van het ene naar het andere hoogtepunt toe werkt. Toch mag hun eigen track ‘Stay Here’, dat ze samen met Azari & III brengen, niet onvermeld blijven. Je ziet de dansvloer gewoon al volstromen als je deze track op volle sterkte afspeelt. “It’s a cold world out there, so stay here, stay here” klinkt het. Nou, ik weet zeker dat het elke willekeurige DJ geen enkele moeite gaat kosten om de mensen binnen te houden, zodra deze track klinkt. Een lekker dansfeestje dus, dit album. En een meer dan fijne zoethouder voor het volgende Friendly Fires album.


Eerdere recensies van Friendly Fires:
- 11-10-2008: Friendly Fires.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Friendly Fires Label:Pias
Various - ‘F*>ck Dance, Let’s Art’

Various - F*>k Dance - Sounds from a new American Underground ‘F*>k Dance, Let’s Art’ is een wat hormonaal uitgedrukte wenk tot...

The Jim Jones Revue – Burning Your House Down

The Jim Jones Revue - Burning Your House Down Jim Jones en zijn kameraden doen de titel van hun nieuwe album meer dan eer...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT