RECENSIE: KingFisher Sky - Skin of the Earth

Kingfisher Sky - Skin Of The Earth
2010-09-30 Het verhaal van het Nederlandse Kingfisher Sky begint in 2001. Ivar de Graaf maakt waarschijnlijk de moeilijkste beslissing in zijn leven en verlaat de drumstoel bij Within Temptation om zijn eigen muziek te maken. Samen met zangeres Judith Rijnveld probeert hij om hun persoonlijke invloeden en passie voor muziek te combineren tot een stijl waar geen naam op vast te pinnen is. In de eigen studio worden een aantal nummers geschreven en opgenomen en Suburban Records wordt benaderd. Eric Hoogendoorn op bas en Daan Janzig op gitaar competeren de line-up en het debuut Hallway Of Dreams komt er in oktober 2007. Wat later vervoegt ook celliste Maaike Peterse de rangen en geeft de muziek dat beetje extra mee. Daan Janzig maakt ondertussen plaats voor Chris Henny en David Gutiérrez Rojas bestuurt de toetsen en recentelijk verscheen hun tweede schijf Skin Of The Earth.

Overduidelijk is de evolutie die Kingfisher Sky met deze Skin Of The Earth doormaakt. De progressieve muziek met tal van andere invloeden luistert bijzonder makkelijk en klinkt uiterst gevarieerd. 'Multitude' opent krachtig met een heuse progrock riedel. De heerlijke en hemelse stem van Judith Rijnveld en de toepasselijke cello partijen van Maaike Peterse zetten het nummer kracht bij. De dromerige en zweverige toetsen op 'The Attic' bezorgen je koude rillingen en dit door de eenvoud ervan. Weeral is het de stem van Judith Rijnveld die het nummer een meerwaarde bezorgt. Dit is niet de zoveelste female fronted band uit Nederland maar duidelijk een hechte bende muzikanten die het evenwicht tussen diverse stijlen perfect weet te sturen. Meestal zijn deze soort rockers onderhevig aan mateloos enerverende zangpartijen en ontelbare lagen aan toetsen. Dit is met een band als Kingfisher Sky alleszins niet zo. 'My Better Part' is weer een excellent voorbeeld van de mengeling van diverse stijlen. Een ultra heavy en pakkende gitaar riff wordt opnieuw subliem versmolten met de loepzuivere cello partijen. Ook op 'Like A Shadow' wordt op dezelfde lijn verder gemusiceerd. Bovendien krijgen we voor de eerste keer ook een gitaarsolo voorgeschoteld en je merkt dat deze volledig in functie en ten dienste van het liedje staat. Geen nodeloos en minutenlang gepingel maar een reeks noten die passen in de context van de song. Pure klasse.

Kingfisher Sky is een band waar rekening mee moet gehouden worden. Muzikaal en compositorisch klopt het verhaal. Dit is niet de zoveelste female fronted progrock gothic band uit het meer dan talentvolle Nederland maar een formatie met internationale allures die bovendien niet in een specifiek genoemd vakje kunnen gestopt worden. Grootste troef blijft natuurlijk zangeres Judith Rijnveld die de rijke composities alle eer aandoet. Bovendien krijgt het album een top artwork en sublieme productie mee. Een meesterwerk uit Holland.
Recensent:Gunther Moens Artiest:KingFisher Sky Label:Suburban
Midnight Juggernauts – The Crystal Axis

Midnight Juggernauts - The Crystal AxisTwee jaar geleden maakten we via Dystopia voor het eerst kennis met...

Peter Pan Speedrock – We Want Blood

Peter Pan Speedrock - We Want Blood! Peter Pan Speedrock is al jaren de vaandeldrager van de stevigere...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT