RECENSIE: For a Minor Reflection - Höldum Í Átt Að Óreiðu

For A Minor Reflection - Höldum Í Átt Að Óreiðu
2010-10-18 Met Mono en Explosions In The Sky in de kast kan For A Minor Reflection uit IJsland eigenlijk niet ontbreken. Het tweede album van deze IJslandse band – Höldum Í Átt Að Óreiðu – sluit namelijk naadloos aan bij het geluid dat deze twee bands al jaren neerzetten.

Wat de vroeg twintigers er tussen de geisers aan toe hebben gevoegd, lijkt te komen van hun landgenoten Sigor Ros – waar de heren mee op tour zijn geweest – en het Schotse Aereogramm. Zo komt in ‘Dansi Dans’ een zekere speelsheid naar voren die bij de herfstmuziek van andere postrock bands niet meteen is terug te horen. Om even later te schermen met grote meeslepende zware riffen die meer bij de lome maar melodieuze Schotten past.

Ten op zichte van Reistu pig vid, solin er komin a loft... is op deze tweede plaat gekozen voor een bredere invulling. Zo zijn bij regelmaat strijkers en piano terug te horen in de nummers. Nummers die over het algemeen ook korter zijn dan op het debuut, waar van de zes er vier boven de tien minuten klokten.

Hierdoor heeft Höldum Í Átt Að Óreiðu een rijker, voller en concreter geluid dan zijn voorganger. Daarmee toont de band aan bezig te zijn aan een gedegen groei. Maar helaas zijn de groeisprongen nog niet zo groot dat de Temporary Residence Limited-stal zich zorgen moet gaan maken. Qua geluid zou de band zo op dit label passen, maar blijft het wel het kleine broertje van deze slepende postrockers (over broertjes gesproken, de oude broer van een van de leden is bassist in Sigur Ros – dat u het weet).

Geen reden echter om deze band links te laten liggen. Live is het sowieso een pracht ervaring en in de nummers zitten genoeg verrassende wendingen om over een eigen geluid te spreken. Het mag dan niet geheel nieuw zijn wat ze doen, maar de uitvoering is wel zodanig dat je de hele plaat uit wil zitten en daarbij al wiegend op de golven van gitaren, strijkers en drijvende drums mee gaat wiegen, de ogen gesloten.


Eerdere recensies van For a Minor Reflection:
- 01-08-2009: Reistu Þig Við, Sólin Er Komin Á Loft.
Recensent:Tjeerd van Erve Artiest:For a Minor Reflection Label:Proper American Records
Roots Manuva – Duppy writer met Wrong Tom

Roots Manuva - Duppy Writer (ft Wrong Tom)Waar Brainpower als eerste Nederlandse hiphopper met Dub & Dwars (...

The Don’t Touch My Croque-Monsieurs – Ruimtemissie: Schruimtemissie

TDTMCM - Ruimtemissie: Schruimtemissie Kaj Bos en Abel van Gijlswijk hebben kapsones. Nog voordat het tweetal als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT