RECENSIE: Devils Brigade - Devils Brigade

Devil’s Brigade – s/t
2010-09-25 Matt Freeman kennen we allemaal als de Bay Area punker die naam maakte bij Operation Ivy en Rancid. Terwijl de andere bandleden van Rancid zich in hun vrije tijd vermaakten met The Transplants (Tim Armstrong) en Lars Frederiksen & the Basterds (Lars Frederiksen), schreef Matt sinds 2000 (ook samen met Armstrong) tracks voor zijn side-project: Devil’s Brigade. Er verschenen een aantal EP’s en de band was terug te vinden op de Give ‘Em The Boot compilaties. Nu is het dan eindelijk zover en is de self titled debuutplaat een feit. De plaat bevat opnieuw opgenomen nummers van de eerste demo en zes tracks die zijn geschreven met in het achterhoofd het idee van een musical over de Golden Gate Bridge. Een muzikaal avontuur ligt in het vooruitzicht.

Een van de sterke punten van Rancid, zijn de ontzettend fijne basloopjes. Laat Matt Freeman daar nou net verantwoordelijk voor zijn. Voor deze plaat heeft hij zijn contrabas uit de kast gehaald en vanaf de eerste seconde overheerst de psychobilly sound op deze ‘punk’-plaat. Het tempo zit er vanaf het begin goed in. Matt ramt stevig door in ‘I’m Movin Through’ en ‘My Own Man Now’. Deze tracks voorziet hij tevens van wat minder subtiele vocalen. Al snel blijkt dat de stem van Matt een van de zwakke plekken van de plaat is. Brullen lukt hem prima, maar zijn zangkwaliteiten en stembereik laten te wensen over. Eentonigheid ligt hier op de loer.

‘Bridge of Gold’ is een van de nummers die het verhaal vertellen over de Golden Gate Bridge. Dit is een relaxte track met een hoog folk gehalte en de vocalen van Tim Armstrong, gitarist op deze plaat, zorgen voor een frisse wind. Ook ‘Ride Harley’ is een erg fijne en sfeervolle track. Zijdelings hoor je de hele plaat lang de invloed van surf, maar in dit nummer neemt het de overhand. Een andere track waarin de surfinvloeden duidelijk zijn terug te horen is afsluiter ‘Half Way To Hell’. De titel en tekst verwijzen naar de Half Way To Hell Club. Dit is de benaming voor de werklui die tijdens de bouw van de brug, er vanaf vielen en werden opgevangen door het veiligheidsnet.

De vetste track van de plaat is ‘Who’s Gonna Save You Now’. Een stevige uptempo rock/punk/psychobilly track en Matt gaat er met volle overgave tegenaan. ‘Vampire Girl’, tot slot, stond ook al op de Give ‘Em The Boot en is een catchy nummer dat me doet denken aan mijn middelbare school periode

Matt Freeman’s Devil’s Brigade zet een stevige punkrock/psychobilly plaat neer. De plaat swingt van het begin tot het eind, maar de meer subtielere tracks zijn het best. Het is geen Rancid, maar wel een leuke plaat om aan de verzameling toe te voegen.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Devils Brigade Label:Hellcat / Epitaph
Bedroom Monkees – Born to Love

Bedroom Monkees - Born to Love Bedroom Monkees – dat klinkt lekker wild, en misschien zelfs een tikkeltje...

Evil’s Desire – Initium

Evil's Desire - Initum Als recensent word je nog regelmatig verrast door een onbekende Nederlands...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT