RECENSIE: Mavis Staples - You Are Not Alone

Mavis Staples – You are not alone
2010-10-18 Als iemands leven de moeite van het verfilmen nog eens waard is dan is dat wel die van Mavis Staples . Rond 1950 begon ze haar carrière in familieband The Staples Singers, met hun mix van gospel en rock & roll spraken ze al snel een breed publiek aan in de Verenigde Staten. Als favoriete groep van Martin Luther King traden ze op bij een groot gedeelte van zijn toespraken en werden ze al snel het boegbeeld van de burgerrechtenbeweging. Na een relatie met Bob Dylan zette Mavis Staples ook een kleine doch succesvolle solo carrière op touw tegen het einde van de jaren 60. Nadat het een tijdje stil was rond de persoon van Mavis Staples bracht ze in 2004 in een keer het succesvolle album Have a Little Faith uit, waarmee ze plotsklaps weer terug in de belangstelling stond. Tijdens de verkiezingscampagne van Obama mocht Mavis geregeld het voorprogramma van de huidige president doen. Dat ze niet gevraagd was voor het inauguratie-concert moet voor de 71 jarige vrouw ook een grote verrassing en teleurstelling zijn geweest.

Sinds 2004 is You Are Not Alone alweer het derde solo album. Voor het productiewerk werd deze keer de hulp ingeroepen van Jeff Tweedy. De gitarist van de americana groep Wilco zocht elf oude nummers uit voor de gospelzangers. Deze worden aangevuld met twee zelfgeschreven liedjes. Al vanaf het eerste nummer ‘Don’t Knock’ klinkt het klassieke Mavis Staples recept. Het gospelnummer wordt opgesierd met een elektrisch gitaar en extra swingend aangevuld met een achtergrondkoortje. Vervolgens wordt dit heerlijke kunstje op elk nummer fabuleus herhaald. John Fogerty’s ‘Wrote a Song For Everyone’ wordt net zo makkelijk een kerkelijk swingend nummer als Allen Toussaint’s ‘Last Train‘. Gelijke deler bij alle nummers is de zeer kerkelijke boodschap die verspreid wordt.

Met You Are Not Alone bewijst Mavis Staples gewoon nog eens waarom ze gezien wordt als een van de grootste zangeressen van de Amerikaanse geschiedenis. De 71 jarige weet elk nummer nog net zo swingend en intens op plaat te zetten als toen ze Martin Luther King begeleidde.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Mavis Staples Label:Anti / Epitaph
Bad Religion – The Dissent of Man

Bad Religion - The Dissent of ManMensen die graag muziek hebben met een hoek af, kunnen een band als Bad...

Last Days of April - Gooey

Last Days Of April - Gooey Het Zweedse Last Days of April bestaat al bijna vijftien jaar. Het laatste...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT