RECENSIE: Tricky - Mixed Race

Tricky - Mixed Race
2010-11-17 Het is alweer vijftien jaar geleden dat de Britse muzikant Tricky zijn klassieke debuutalbum Maxinquaye uitbracht. Het was een cd waarmee hij wereldwijd in het oog sprong bij muziekliefhebbers en muzikanten. Tricky heeft sindsdien geacteerd in films als Face/Off, heeft nummers geschreven voor onder andere Massive Attack en was te horen als gastartiest op albums van onder andere Live. Helaas gaan de zaken de laatste jaren minder goed. Alle albums ná Maxinquaye werden een stuk minder goed ontvangen, wat vooral komt door zijn experimentele karakter. Waar zijn dub/hip-hop-stijl op Maxinquaye goed vergeleken kon worden met die van Massive Attack, daar speelde hij op opvolgers met onder andere jazz en dance, genres die hem een stuk minder goed liggen.

Het antwoord op de vraag of de nieuwe plaat Mixed Race een terugkeer is naar de muziek die Tricky het beste ligt, is dan ook dat dit album vooral weer een mixed bag is. De cd opent met ‘Every Day’, een nummer dat hoewel weinig bijzonder, best goed uitpakt. Maar track twee, ‘UK Jamaica’, is meteen een heel stuk minder. Denk aan een ingetogen versie van Daft Punk’s ‘Technologic’ met iets andere lyrics. Het is slecht kopieerwerk. Na dit dieptepunt, gaat het weer meer de jazzy kant op in het met saxofoon overladen ‘Early Bird’. Het nummer klinkt mysterieus genoeg om te boeien. Maar nog geen vijf minuten later luister je alweer naar ‘Hakim’, een mid-oosters uitstapje waar niemand vrolijk van wordt.

En zo gaat dat dus gedurende het hele album door. Het gemiddeld lage niveau van Mixed Race wordt verduisterd door om de paar slecht tot matige nummers één track van een iets hoger niveau te plaatsen. Een ander masker is de korte duur van de cd. Na nog geen 27 minuten is het einde oefening en heb je het gevoel dat de lont is aangestoken, maar de knal is uitgebleven.

En dat is dan ook de beste omschrijving voor Mixed Race. Het is een matig album waarop geen enkele climax te vinden is. Er zijn veel verschillende soorten muziek op te horen, maar het is allemaal op fluisterniveau. Het is niet de terugkeer van Tricky waar hij zelf al jaren op uit is.


Eerdere recensies van Tricky:
- 30-07-2008: Knowle West Boy.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Tricky Label:Domino Records
The Crookes - Dreams Of Another Day

The Crookes - Dreams of Another Day The Crookes uit het Engelse Sheffield bestaat al sinds 2008, maar ze hebben...

We Be Naked -    You Must Be Art

We Be Naked - You Must Be Art De dame en heren van We Be Naked , een nieuwe pop/rock band uit Amsterdam,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT