RECENSIE: Belle and Sebastian - Write About Love

Belle & Sebastian – Write About Love
2010-10-21 In vergelijking met voorganger The Life Pursuit (2006) heeft Belle & Sebastian’s nieuweling Write About Love een pak minder verrassingen in petto. Tja, dat kan natuurlijk ook niet anders, want hoe verbaas je je luisteraar nog wanneer zowat ieder pad binnen de popmuziek tot de mogelijkheden is gaan behoren? Door Norah Jones als gastvocaliste op te laten draven? Opvallend inderdaad, maar choquerend? Hoe dan ook, met een mix van oude en nieuwe Belle & Sebastian-motiefjes ligt hier een fijn (soms zelfs erg fijn), maar overall ook net iets te braaf en inconsistent eindresultaat.

Na een afwisselende, maar ronduit sterke beginfase lijkt het er aanstonds nog op dat we van doen hebben met een enorme klasbak. De bezwerend beginnende en langzaam openbarstende opener ‘I Didn’t See It Coming’, het onweerstaanbare ‘Come On Sister’, de prachtige meesleper ‘Calculating Bimbo’ en het pakkende ‘I Want The World To Stop’ laten immers een Belle & Sebastian in optima forma horen. Verderop horen we ook de swingende titeltrack (met gastvocalen van de jonge Britse actrice Carey Mulligan) en ‘The Ghost Of Rockschool’ graag en regelmatig.

Het probleem zit ‘em echter in de overige tracks. Die zijn simpelweg minder memorabel. In het beste geval blijven ze gewoon niet echt hangen. Maar het kan ook erger; ‘I’m Not Living In The Real World’ irriteert mateloos omwille van tè blij en de fluitsolo in ‘Read The Blessed Pages’ roept bij ondergetekende steeds die gruwelijke luisterpalen van winkelketen De Tuinen in herinnering. Nee, dan toch liever ‘Little Lou, Ugly Jack, Prophet John’, het zwoele en mierzoete duet met Norah Jones; een beetje banaal, maar hinderlijk allerminst.

Al met al ontgoochelt Write About Love zeker niet. Wel staan de middelmatigheden en misstappen die naarmate het album vordert hier en daar de kop opsteken totale overgave en volslagen enthousiasme in de weg. Een dikke zeven dus.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Belle and Sebastian Label:Rough Trade Records
Antony and the Johnsons – Swanlights

Antony and The Johnsons - SwanlightsSinds de doorbraak met I Am a Bird Now (2005) staat Antony Hegarty bekend...

Kurt Wagner & Cortney Tidwell present… KORT – Invariable Heartache

Kurt Wagner - Invariable Heartache (met Cortney Tidwell) Laten we maar niet voor de naam Kurt & Cortney gaan, moeten ze gedacht...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT