RECENSIE: Kiss The Anus Of A Black Cat - Hewers of Wood and Drawers of Water

Kiss The Anus Of A Black Cat – Hewers Of Wood And Drawers Of Water
2010-11-29 Hewers Of Wood And Drawers Of Water is het vierde album van Stef Heeren’s Kiss The Anus Of A Black Cat. De receptuur is ietwat veranderd, maar ook deze keer zijn we zwaar onder de indruk; een beetje verslaafd zelfs.

Hewers Of Wood And Drawers Of Water is het meest toegankelijke album van KTAOABC tot nog toe. Geen enkel nummer duurt langer dan zes minuten en naar de meer drone-achtige uitstapjes die op de vorige drie albums subliem tussen en door de duistere folksongs heen zaten gevlochten is het tevergeefs zoeken. Vooral diegenen die voorganger The Nebulous Dreams (2008) als favoriet hebben kunnen zich dus wel eens een beetje in de steek gelaten voelen door deze nieuweling.

En ja, de meer recht-toe-recht-aan aanpak doet inderdaad afbreuk aan het avontuurlijke karakter en ook de algehele samenhang en spanningsboog is wat minder; de songs zijn echter wel beklijvend tot en met en bezweren als vanouds. De naar het einde toe door An Pierlé van enkele lalala’s voorziene titeltrack, alsmede ‘Argonaut And Magneto’, ‘Veneration’, ‘Taking The Auspices’ en ‘Feathers Of The Wings Of The Angel Gabriel’ zijn favoriet op dit door Koen Gisen (Pierlé’s lief en muzikaal bondgenoot) geproduceerde album.

Niet alleen door muzikale gemeenschappelijkheid, maar ook, vooral, door overeenkomsten in klankkleur van stem en soortgelijke tekstuele motieven (religie en mystiek) achtervolgen verwijzingen naar David Eugene Edwards Heeren al vanaf het begin. Ditmaal is Edwards’ 16 Horsepower en Woven Hand meer dan ooit tevoren de kapstok. Deze move naar een puur op songs gerichte aanpak zal een enkeling wellicht betreuren en afdoen als een knieval voor ‘de commercie’. Ondergetekende is echter alles behalve vies van een liedjesplaat (en zeker) als deze met zoveel overgave en overtuigingskracht als hier gebracht wordt.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Kiss The Anus Of A Black Cat Label:Zeal Records / Konkurrent
Wolf People – Steeple

Wolf People - SteepleSoms klinkt het als pure folk, om vervolgens als een Beatles coverbandje te...

Swans  - ‘My Father Will Guide Me Up A Rope To The

Swans - My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky Fan of geen fan, Chinees of geen Chinees: niemand zal ontkennen dat Swans...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT