RECENSIE: Band of Spice - Feel Like Coming Home

Band of Spice - Feel Like Coming Home
recensie cijfer 2010-12-27 Dat Spice (ex-vocalist van Spiritual Beggars, waar hij wegging vanwege muzikale verschillen) een narcistisch mannetje is blijkt niet alleen uit de naam van zijn band Band of Spice, maar ook uit het gegeven dat deze band -voor de komst van het vierde bandlid- door het leven ging als Spice and the RJ Band. Daar waar de R en de J staan voor een initiaal van de overige twee bandleden Bob Ruben en Johan. Als Spice and the RJ Band werden eerder al twee albums opgenomen. Een echt debuut is Feel Like Coming Home dus niet, ondanks dat dit het eerste album is dat uitkomt onder de naam Band of Spice.

Het moet wel worden gezegd worden dat de bandnaam niet voor niks de naam van Spice met zich meedraagt. De zanger heeft namelijk een groot aandeel in het geluid van de band door zijn kenmerkende stem. Spice heeft tevens ook een groot aandeel in het geluid van de band door zijn waardering voor zowel blues en soul als hardrock te combineren. Dit resulteert, niet geheel verrassend, in een uniek geluid. Een uniek geluid waar wel twee kanten aan kleven.

De combinatie van blues, soul en hardrock worden mooi gecombineerd, waar vooral het hardrock gedeelte de hoogste ogen gooit. Zo wordt er in ‘Lose Control’ een lekkere gitaarsolo ingezet en heeft het een heerlijk muzikaal eind. Ook ‘Emptiness’ wordt lekker zwaar ingezet. Beste tracks van dit album zijn toch wel de eerste drie tracks op het album ‘Dear Lord’, ‘Turn Your Face’ en de titeltrack ‘Feel Like Coming Home’.

Maar zoals gezegd kleeft er nog een kant aan dit unieke geluid. De rustige stukken genieten niet veel inspiratie. Nummers als ‘Out Of Time’, ‘Last Day’ en ‘Emptiness’ (op het stevige intro na), die het middenstuk van dit album vormen, zijn moeilijk door te komen. Maar het vervelendste is de stem van Spice. Deze heeft niet veel bereik en klinkt daardoor eentonig en saai, dit heeft veel invloed op de hele plaat. Hierdoor is de plaat een lange zit.

Feel Like Coming Home is geen sterke plaat. Het is een plaat die karakter mist. Ondanks dat in deze plaat frontman Spice afrekent met oude kwalen uit zijn leven zoals alcoholgebruik, rekent het niet af met de honger naar muziek voor de luisterende muziekliefhebber.
Recensent:Cosmo Vloedbeld Artiest:Band of Spice Label:Cargo
Senes  -   De-Evolution Of Theory

Senes - De-Evolution of TheoryGrote muziekliefhebbers weten ondertussen al dat de wereld vol zit met...

Winnebago Deal - Career Suicide

Winnebago Deal - Career Suicide Dit is punkrock zoals punkrock hoort te zijn. Winnebago Deal brengt naar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT