RECENSIE: Vanderbuyst - Vanderbuyst

Vanderbuyst - Vanderbuyst
2011-01-25 De driemanformatie Vanderbuyst laat met hun gelijknamige plaat Vanderbuyst horen dat hardrock nog lang niet uit is. De band, die vaak vergeleken wordt met bands als Thin Lizzy en Van Halen, is de studio ingedoken en heeft een album uitgebracht dat zeven tracks telt. Opener 'To Last Forever' begint met een aanstekelijke gitaarrif. Als de zang erbij komt lijkt het erop alsof je naar een band uit de vroegere jaren luistert. Bandana in je haar, vuist in de lucht en headbangen maar. In het midden van het nummer een heerlijke gitaarsolo a la AC/DC. Een goede opener en live zou dit nummer ook een terechte opener kunnen zijn. Het daaropvolgende nummer 'Tiger' wordt omschreven als 'the uptempo firecracker' en belooft je te raken. Het refrein kan live absoluut een singalong worden: "It's a tiger, a survivor, that needs to eat today." Een zin die je na één keer luisteren al mee kan brullen. Ook bij dit nummer worden weer alle mogelijke gitaarsolo's uit de kast gehaald. Het leuke is dat het soms lijkt of je naar een coverband luistert. Als dit een Van Halen tribute zou zijn, zou je het zo geloven. Maar dit zijn eigen geschreven nummers in een oldschool hardrock jasje. Een stijl die je niet vaak meer hoort tegenwoordig.

Als je de tekst van 'Traci Lords' doorneemt kan het zo geschreven zijn door een teen emo bandje. Vanderbuyst weet er een versie van te maken met ruige rockritmes. Al is de tekst een beetje gelikt, de melodie ligt goed in het gehoor. Met mainstream hebben we in ieder geval niet te maken. De plaat wordt afgesloten met twee live nummers. 'Rock Bottom' en 'From Pillar To Post'. 'Rock Bottom' duurt maar liefst 11,5 minuut lang en heeft halverwege het nummer een ruim drie minuten durende gitaarsolo met daaropvolgend een drumsolo door drummer Barry van Esbroek. Na al dit instrumentale geweld is het tijd voor de laatste track. Het is overigens niet te horen dat deze tracks live zijn, want het lijken gewone studio opnamen.

Deze plaat zal veel oude rockers weer tot leven wekken en live zal het een groot spektakel zijn. 'Tiger' blijft de uitspringer van de plaat en de twee live nummers zijn een goede toevoeging aan de plaat.
Recensent:Francis Pronk Artiest:Vanderbuyst Label:Van-Records / Suburban
Duffhűes – Among The Ruins

Duffhues - Among the RuinsOoit, lang lang geleden, was Niels Duffhűes zanger van The Gathering. Dat...

The Drive-By Truckers – Go-Go Boots

Drive-By Truckers - Go-Go Boots In 2009 nam de Amerikaanse band The Drive-By Truckers in verschillende...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT