RECENSIE: Akron Family - Akron Family: The Cosmic Birth and Journey of Shinju TNT

Akron/Family - S/T II: The Cosmic Birth And Journey Of Shinju TNT
2011-02-07 S/T II: The Cosmic Birth And Journey Of Shinju TNT, kortweg The Cosmic Birth is alweer het zesde album van Akron/Family. Het is het tweede album sinds het vertrek van mede-oprichter Ryan Vanderhoof in 2007 en tevens het tweede album voor het label Dead Oceans.

Akron/Family komt oorspronkelijk uit New York, maar opereert tegenwoordig vanuit Portland, Oregon. Opmerkelijk genoeg hoor je beide woonplaatsen terug in het geluid van de band. Enerzijds komen er dingen voorbij die doen denken aan de muziek van bijvoorbeeld de New Yorkse band Dirty Projectors, maar anderzijds heeft de muziek van Akron/Family ook een duidelijke Westcoast-feel. Daarnaast zijn er ook veel folk-invloeden hoorbaar.

Albumopener ‘Silly Bears’ doet door de tegendraadse ritmes en het gitaarwerk duidelijk aan de onlangs overleden Captain Beefheart denken, maar ook aan het hierboven al genoemde Dirty Projectors. Ook nummers als ‘So It Goes’ en ‘Another Sky’zitten in deze hoek, al heeft de laatstgenoemd track ook rustigere passages. Het mooie hiervan is dat de krassende gitaar en het hobbelende ritme hierna extra goed overkomen.

‘Fuji I (Global Dub)’ is een nogal hoekige rocker, maar ‘Fuji II (Single Pane)’ klinkt heel anders. Dit nummer begint met bijna twee minuten oceaangeluiden en daarna volgt een zeer rustige song met opvallende drums en nogal neerslachtig klinkende zang.

Ook in andere nummers op The Cosmic Birth laat Akron/Family zich van deze rustigere kant horen. Zo is ‘Island’ een verstild en repetitief nummer met tegen het eind een iets intensere passage. ‘Cast A Net’ bevat mooie samenzang, die doet denken aan die van bijvoorbeeld Fleet Foxes of The Beach Boys.

Het zeer sterke ‘Light Emerges’ begint met alleen een xylofoon en wordt langzaam opgebouwd met gitaar en zang en verderop ook drums. Het eindresultaat van deze opbouw is een zeer open song rond een mooie drumpartij, waarin verder van alles gebeurt. Een ander opmerkelijk nummer is afsluiter ‘Creator’. De toetsen en drums doen aan ‘Chariots Of Fire’ van Vangelis denken en verder bevat deze song opnieuw mooie samenzang.

Met S/T II: The Cosmic Birth And Journey Of Shinju TNT levert een Akron/Family een uitstekend album af. Verplichte kost voor liefhebbers van avontuurlijke muziek.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Akron Family Label:Konkurrent
Templo Diez – Greyhounds

Templo Diez - GreyhoundsJe hebt van die muzikanten die je nauwelijks ziet of hoort, maar die met de...

Duke Garwood – Dreamboatsafari

Duke Garwood - Dreamboatsafari Het eerste wapenfeit van de Londense singer/songwriter Duke Garwood was...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT