RECENSIE: Joan As Police Woman - The Deep Field

Joan As Policewoman – The Deep Field
2011-02-18 Als een priesteres. Zo ongeveer ziet Joan Wasser eruit op de voorkant van het boekje dat bij haar album The Deep Field zit ingesloten. Ze heeft dan ook wat te verkondigen: ze gelooft weer in de wereld om haar heen. En ze gelooft meer dan ooit in de liefde. Die conclusie kun je trekken uit het prachtige sleutelnummer van dit sterke album, ‘The Human Condition’. Ondersteund door de machtige bariton van Joseph Arthur bouwt ze een broeierige sfeer waarin ze zich positief lijkt te verwonderen over de wereld en de mensen om haar heen. “The human condition makes me melt inside, so much hope in people’s eyes, so much loving in their hands, it’s real that hope, it’s true that love”. Joan Wasser lijkt bijna over te lopen van liefde.

En zo komen er meer momenten voorbij op het album waarop Joan heel romantisch, zelfs naïef bijna, situaties weet te beschrijven. “Ain’t we talked enough already, and don’t you wanna be the action man? Let’s dance” klinkt het bijvoorbeeld in zo’n ander hoogtepunt, ‘ The Action Man’. En dan zijn we echt nog lang niet door de hoogtepunten heen. Zo is single ‘The Magic’ catchy op een manier zoals alleen Joan dat lijkt te beheersen. En in het donker Afrikaans aandoende, bijna acht minuten durende, ‘Flash’ waan je je als luisteraar echt in een ander continent.

De inspiratie voor al dit moois lijkt te komen door meerdere gebeurtenissen. Joan werd afgelopen jaar bijvoorbeeld 40. Een moment dat ze naar eigen zeggen aan heeft gegrepen om zich los te maken van allerlei verwachtingen die zij zichzelf en die buitenstaanders haar al jaren leken op te leggen. Daarnaast heeft ze afgelopen jaar deelgenomen aan Damon Albarn’s Afrika Express missie naar Ethiopie. Hier kwam ze tot inzichten die ze mee heeft genomen naar haar thuisbasis New York.

Al deze inspiratie heeft tot misschien wel haar sterkste release tot nu toe geleid. The Deep Field is muzikaal gezien sowieso haar meest gevarieerde plaat, met een onverwacht soulvolle en soms ook bezwerende ondertoon in een aantal songs. Daarnaast bevat het album ook de nodige diepgang met overpeinzingen waar je je als luisteraar voorlopig weer even in vast kunt bijten.

Prachtig album dus, dat zeer waarschijnlijk hoge ogen zal gooien in de jaarlijstjes.


Eerdere recensies van Joan as Policewoman:
- 01-07-2006: Real Life.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Joan As Police Woman Label:Pias
Marianne Faithfull – Horses and high heels

Marianne Faithfull - Horses and High HeelsHet kan soms raar lopen in het leven, na een affaire met Mick Jagger schreef...

Matt & Kim – Sidewalks

Matt & Kim - Sidewalks Wie in 2010 op het Belgische Pukkelpop de moeite nam om een kijkje te nemen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT