RECENSIE: Bony King - Eleonore

The Bony King Of Nowhere – Eleonore
2011-02-21 Na het door velen gelauwerde en ook hier zeer goed gesmaakte debuut Alas My Love (2009) is Bram Vanparys wederom de studio van Koen Gisen ingedoken om The Bony King Of Nowhere’s tweede op te nemen. En met succes: Sinds we kennis met haar mochten maken, raakten we langzaam maar zeker zwaar onder de indruk van Eleonore.

De bezwerende openingstrack ‘Sleeping Minors’ laat meteen horen dat Vanparys niet heel erg radicaal nieuwe paden is gaan bewandelen. De sfeer is wederom heerlijk melancholisch, de engelenzang (die regelmatig Thom Yorke in herinnering roept) is nog steeds zalig zalvend en het hokje waar we de boel onder zouden scharen is ten tweeden male folk. Naarmate het album vordert valt wel op dat er deze keer iets minder schetsmatig en in laagjes te werk is gegaan en dat de negen hier aanwezige tracks echt song-gericht zijn.

En wat voor songs! Naast de eerder genoemde werkelijk prachtige openingstrack krijgen we verderop met name ook maar geen genoeg van de hartverscheurende titeltrack. Het mooie afscheidsliedje ‘The Garden’ komt, ondanks de iets te snelle fade out, dan weer met stip binnen in onze Uitvaart Top 10 (waarin het van het debuutalbum afkomstige ‘Maria’ ook al een plekje heeft). Met het slotstuk ‘Mother’ bewijst Vanparys dat hij ook zonder koortjes en andere opsmuk de aandacht er volledig bij weet te houden; zes minuten lang overtuigt hij met enkel zijn stem en een akoestische gitaar.

‘Going Home’ en vooral ‘Hear Them Calling’ imponeren na het voortvarende openingstrio net iets minder en sommigen zullen het wellicht betreuren dat het speelse en avontuurlijke van de debuutplaat overall wat ontbreekt. Voor ondergetekende vormen bovengenoemde opmerkingen echter respectievelijk nauwelijks en geen obstakel: Eleonore heeft immers meer dan genoeg om het lijf om zowel een paar kleine ‘oneffenheden’ als bepaalde ‘tekortkomingen’ ruimschoots te compenseren.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Bony King Label:Pias
James Blake - James Blake

James Blake - James BlakeLang geleden dat een debuut nog de impact had van deze James Blake . Als...

[Relax] – [Lucifer’s Circus]

Relax - Lucifer's Circus De band Relax is opgericht in 1998, gaat dus al een hele tijd terug, en is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT