RECENSIE: Mozes and the Firstborn - I Got Skills EP

Mozes and the Firstborn – I Got Skills EP
2011-03-07 Het zal een best feestje worden: op carnaval je EP presenteren, terwijl je gedeeltelijk uit Eindhoven en gedeeltelijk uit Antwerpen komt. De band Mozes and the Firstborn durft het aan. Even geen hoempapa, maar stonerrock.

De heren hebben de plaat zelf opgenomen en zelf de albumhoezen gezeefdrukt en in elkaar gezet. Alles zelf doen, dat is cool. Toegegeven. Maar de opnamekwaliteit heeft er wel lichtelijk onder te lijden gehad. En dat is zuur, want live zal de band een stuk voller klinken.

Wie daar doorheen luistert hoort best aardige stonerrock, al ontbreekt het aan een deel creativiteit. De opener – het tweede nummer op het album na een niet benoemde intro – ‘Seasons’ maakt dat gelijk duidelijk. Er zit geen extra gitaarlijn in het nummer en de tekst wordt herhaald. Kortom, het liedje is een beetje saai, maar wordt nog gered door de sterke zang.

Vreemd genoeg kunnen de heren het wel, zo blijkt uit ‘Don’t Let Him Know’. Daar is juist de muziek toonaangevend en de zang weer minder. En ook hier weer is de opbouw erg makkelijk. Coupletje, Breakje, Coupletje, Refrein etc, etc. We kennen het en dus komen continu dezelfde riffs langs.

Naarmate de EP verder vordert, stapelen de herhalingen zich op. Punk-song ‘Save Yourselfs’ is een toonbeeld van herhaling. Gepoogd wordt met een citer die repetitie te breken, maar dat lukt slechts deels. ‘Mice’ wordt wederom deels gered door de zang, net als ‘Seasons’, maar ook hier is de muziek wel weer heel vlak en makkelijk. Zelfs het onderscheid tussen couplet en refrein is niet meer duidelijk.

Afsluiter ‘I Got Skills’ is dan wel weer grappig. Het meerstemmig gezongen refrein zal zich door dronken piraten, pinguins en navenanten prima laten meezingen. Muzikaal alweer niet heel interessant, maar wel leuk.
Mozes and the Firstborn hebben het begrip stonerrock wel heel makkelijk invulling gegeven. Ook bij dit genre wil de luisteraar tussen de vlakke stukken in uitgedaagd worden en dat lukt de heren niet. Zonde, want ergens op I Got Skills heeft elk component van de band zich wel bewezen.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Mozes and the Firstborn Label:Eigen Beheer
Gingerpig – The Ways Of The Gingerpig

Gingerpig - GingerpigNadat Gorefest er in 2009 definitief de brui aan gaf, lag voor gitarist...

Steak Number Eight – All is chaos

Steak Number Eight - All is Chaos Vijftien jaar en een half waren ze gemiddeld toen ze Humo’s Rock Rally wonnen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT