RECENSIE: Aretha Franklin - The Great American Songbook

Aretha Franklin – The great american songbook
2011-03-20 Voordat Aretha Franklin bij het grote publiek doorbrak met ‘Respect’ was de zangeres druk op zoek naar haar eigen specifieke sound. Die schommelde, net zoals op latere leeftijd, tussen jazz, soul en blues. Op zoek hiernaar nam ze in het begin van de jaren 60 verscheidene covers op welke, tot nu toe, nog nooit uitgebracht zijn. De stuk voor stuk prachtige liedjes zijn nu verschenen op The Great American Songbook . Een plaat waarin Franklin in haar puurste vorm te horen is.

Vanaf de eerste seconde klinkt op The Great American Songbook een jonge soulzangeres die zin in een succesvolle carrière heeft. Schijnbaar moeiteloos switcht de zangeres tussen rustige jazz op ‘My Little Brown Book’ naar het swingende ‘Are You Sure’. Laatstgenoemde is ook het eerste moment dat de Aretha Franklin van ‘Respect’ duidelijk hoorbaar is.

Maar het zijn met name de echte soultracks waarbij Franklin imponeert. Het door Frank Sinatra geschreven ‘Lucky old son’ wordt fantastisch uitgevoerd. Begeleid door heel voorzichtige strijkers en blazers is het de rust in Aretha haar stem die koude rillingen veroorzaakt. Dit moment wordt meer dan duidelijk waarom deze zangeres in de loop der jaren zo groot geworden is.

The Great American Songbook brengt een zeer aangenaam kijkje in de jonge jaren van Aretha Franklin. De zangeres zet verscheidene Amerikaanse klassiekers voortreffelijk neer en laat hiermee al haar moderne concurrentie mijlenver achter zich. Helaas kampt de zangeres de laatste jaren met een kwakkelende gezondheid, als we de meest recente berichten echter mogen geloven staat de soulzangeres dit voorjaar weer enthousiast op de planken. Het is dan te hopen dat tussen het populairdere werk door ook een paar van deze klassiekers de revue passeren.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Aretha Franklin Label:Sony Music
Queens of the Stone Age - Queens of the Stone Age

Queens Of The Stone Age - Queens of the Stone AgeIn een ver ver verleden speelden Josh Homme en Alfredo Hernández als gitarist...

Ron Sexsmith – Long Player Late Bloomer

Ron Sexsmith - Long Player Late Bloomer Al sinds zijn titelloze debuut, uit 1995 alweer, is duidelijk dat Ron...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT