RECENSIE: Banjo or Freakout - Banjo or Freakout

Banjo Or Freakout – Banjo Or Freakout
2011-05-03 ”What’s in a name”? Nou, in het geval van Banjo Or Freakout vrij weinig eigenlijk. Naar een banjo is het op het self-titled album flink zoeken (ontwaren we er daar eentje helemaal op de achtergrond in ‘Fully Enjoy’?) en ook de freakout blijft nogal uit. An sich geen onoverkomelijk probleem, ware het niet dat het album die twee ingrediënten nu juist best wel goed had kunnen gebruiken.

Of eender welk ander bestanddeel om net wat meer schwung, variatie en eigenheid in het geheel te brengen. Achter Banjo Or Freakout gaat overigens de in Italië geboren en in London woonachtige Alessio Natalzia schuil. Met zijn zalvende stem, een hele resem aan akoestische instrumenten en het zachtaardige gebruik van elektronische beats, loops en synths weet hij dan misschien wel een behoorlijk prettige ambiance te creëren; van de flink aan Deerhunter en krautrockers als Can schatplichtige dromerige sfeer, blijft achteraf, ook na meerdere luisterbeurten, net te weinig hangen.

Regelmatig, met name tijdens ‘Can’t Be Mad For Nothing’, het eerder genoemde ‘Fully Enjoy’ en ‘From Everyone Above’, lijkt de plaat zich onsterfelijk te gaan maken door flink open te gaan barsten en meer te worden dan een wel aardige verzameling bezwerende klanktapijtjes en schetsen. ‘Dear Me’ doet in die zin goede zaken, door relatief hard uit de startblokken te gaan. Verder zet de boel echter telkens net niet door en de effectiviteit van die uitgestelde spanning, ten koste van memorabele erupties, is op een gegeven moment simpelweg uitgewerkt.

Nogmaals, met de hulp van producer Nicolas Vernhes (Animal Collective, Dirty Projectors, Spoon) en drummer Matt Tong (Bloc Party) levert Natalzia beslist geen enorme bad trip af. Integendeel, het is meer dan aardig wegwiegen met Banjo Or Freakout. Maar iets meer risico en afwisseling op compositorisch vlak, had het album wellicht naar een hoger plan kunnen brengen.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Banjo or Freakout Label:Memphis Industries / Munich
Jesse Sykes & The Sweet Hereafter – Marble Son

Jesse Sykes & The Sweet Hereafter - Marble SonDe afgelopen jaren vertoefde Jesse Sykes onder meer in het gezelschap van...

[Susanne Alt Quartet] – [Live At Bimhuis]

Susanne Alt + Band - Live at Bimhuis Susanne Alt is een Duitse saxofoniste die al enige tijd in Amsterdam woont....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT