RECENSIE: Looptroop Rockers - Professional Dreamers

[Looptroop Rockers] – [Professional Dreamers]
2011-04-26 Als je als Zweedse hiphop groep wereldwijd bekendheid vergaart, kom je van goede huize. Looptroop Rockers begon ooit, lang geleden in 1991, als Looptroop en voegde in de loop der jaren het achtervoegsel Rockers toe aan deze naam. Hun bekendheid leidde tot samenwerkingen met grote Amerikaanse namen als Rakaa van de Dilated Peoples en de Cunninglynguists, en op de site van de Zweedse heren is een complete waslijst te vinden aan albums, demo’s en EP’s die in de loop der jaren uitgebracht zijn. Professional Dreamers is hun nieuwste wapenfeit.

Mijn kennis van de Zweedse hiphop scene is nihil, dus wat dat betreft is er geen vergelijkingsmateriaal. Het is voor mij dan ook niet te zeggen of het komt doordat de moedertaal van de heren geen Engels is, maar af en toe lijkt de rap op die van Rudeboy van de Urban Dance Squad. Zou de oorsprong van dit accent te wijten zijn aan de moedertaal of is Rudeboy echt inspiratiebron geweest? Qua muziekstijl is het echter veel minder hard dan het rock georiënteerde Urban Dance Squad. 'Darkness' ligt bijvoorbeeld tegen dancehall aan. Maar de song 'Do' lijkt dan weer wat weg te hebben van de wat meer staccato Londense stijl van rappen.

Helaas zijn niet alle nummers even sterk, zo komen de trage nummers 'Sweep Me away' en 'Blow Me Away' wat zeurderig over. De sterke nummers op deze plaat, het al eerder genoemde 'Darkess', de titelsong 'Professional Dreamers' en het rustige nummer 'Late Nights Early Mornings', zorgen er echter wel voor dat deze plaat de moeite is en zetten Zweedse hiphop voor mij ook duidelijk op de kaart. De heren van Looptroop Rockers hebben hun bekendheid in de rest van de wereld voornamelijk te danken aan hard werken, veel optreden en speciaal het drukke tourschema wat ze er op na houden. Een tourschema wat er voor zorgt dat ze nauwelijks thuis te vinden zijn en wat ze mogelijk leidt naar een zaal of festival in de buurt. En zo’n optreden van deze Zweedse heren lijkt me, afgaande op de sfeer en kwaliteit van de plaat, een duidelijke aanrader.


Eerdere recensies van Looptroop Rockers:
- 30-04-2008: Good Things.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Looptroop Rockers Label:Bad Taste Records
Crimfall – The Writ Of Sword

Crimfall - The Writ of SwordDe vier mannen en vrouw van het Finse Crimfall zijn alweer aan de tweede...

Raekwon – Shaolin vs Wu-Tang

Raekwon - Shaolin vs Wu-Tang Met het in 2009 uitgebrachte Only Built 4 Cuban Linx II zette Raekwon...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT