RECENSIE: James Worthy - James Worthy

[James Worthy] – [James Worthy]
2011-05-29 James Worthy is verslaggever voor onder andere, Top Notch, Nieuwe Revu, Blend, Cosmopolitan, CJP, en Statemagazine. Het is een jongen die al jaren nauw verbonden is met het hiphopwereldje en de uitgave van zijn debuutroman is dan ook een samenwerking tussen Uitgeverij Lebowski en hiphop hofleverancier Top Notch. Het boek James Worthy is al omschreven als een rapalbum zonder muziek en dat is dan ook meteen de verklaring voor het feit dat er dit keer op festivalinfo.nl een boekrecensie staat.

Sinds het verschijnen van zijn roman is James Worthy werkelijk overal, ik kon de tv niet aanzetten of ik hoorde hem stotteren en welke krant of weekblad ik ook bekeek, tien tegen een dat ik weer tegen de lelijke harses van James aan zat te kijken. Voor een schrijver valt zijn kop nog wel mee, maar het is echt onbegrijpelijk waar de man zijn arrogantie vandaan haalt. Mocht hij echter slechts half zo goed kunnen beffen als hij in zijn interviews beweert, dan is er aan die arrogantie niets misplaatst.

De bovenstaande alinea geeft zo ongeveer de strekking van zijn debuutroman weer. James Worthy zet zichzelf in het semi-autobiografische boek neer als schlemiel en omdat het een Nederlands boek is, komt er ook nog veel functionele seks in voor. Het verhaal is redelijk simpel te noemen. James ontmoet Polly, ziet in haar zijn droomvrouw, raakt deze droomvrouw na enkele jaren weer kwijt en belandt in de put. In die put gaat hij zichzelf te buiten aan drank en vrouwen. En aangezien de beste schrijvers ongelukkige schrijvers zijn wil ik bij deze Polly, of alle vrouwen die samen model gestaan hebben voor dit personage, bedanken voor het ongelukkig maken van James Worthy. Dit ongeluk heeft namelijk geresulteerd in een fantastisch boek. Elke zin wil je hardop aan iemand voorlezen en wanneer je goed bent in het onthouden van teksten, dan heb je na het lezen van dit boek genoeg one-liners voor vele feesten. De man is in boekvorm minstens zo spitsvondig als op zijn twitter en weet zijn drama mooi vorm te geven.

Heel diepzinnig wordt het niet, maar het boek leest heerlijk snel weg, en dat is ook een kwaliteit. James zelf noemde het al een dicklit, Sex And The City voor mannen dus. Of het literatuur is doet er eigenlijk niet toe, ik heb genoten van zijn boek en volop gelachen om zijn uitdrukkingen en escapades. Als bonus kreeg ik tevens zijn bundel Wat een Leven, waarin hij samen met Pepijn Lanen (Faberyayo van De Jeugd Van Tegenwoordig) om de beurt 100 woorden schreef. Helaas heb ik zelden slechter materiaal gelezen dan dit stukje proza. Wat een puberale bagger en wat een ontzettende anti-reclame voor zijn roman. Mocht je twijfelen over James Worthy dan is dit bundeltje absoluut niet aan te raden als eerste indruk. Tenzij het doel van dit bundeltje was om als tegenwicht te dienen en aan te tonen dat er meer diepgang in zijn boek zit dan dat je op het eerste gezicht door hebt. Dan is de opzet geslaagd, want James Worthy heeft wat te bieden en het is voor ons als lezers te hopen dat hij zo ongelukkig blijft als hij was voor het verschijnen van zijn roman, want dat levert heerlijk materiaal op.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:James Worthy Label:TopNotch
Natubella - Little Devil

Natubella - Little DevilHoe het album ook gaat uitpakken, humor heeft de jonge Argentijnse zangeres...

Theatre Of Tragedy - Last Curtain Call

Theatre Of Tragedy - Last Curtain Call Live registraties een waardering toekennen is altijd een lastige opgave. Het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT