RECENSIE: Ziggi Recado - Ziggi Recado

Ziggi Recado] – [Ziggi Recado]
2011-05-13 Soms hoeft een verhaal over een cd niet lang te zijn. Eigenlijk moet je gewoon nu stoppen met lezen en de cd Ziggi Recado van Ziggi Recado kopen, danwel downloaden. Mocht je in deze korte, doch zeer duidelijke, opdracht geen reden zien om dit direct te gaan doen, dan volgt hier, om je alsnog te overtuigen, een kleine lofzang op wellicht het beste album van het jaar.

Wanneer je aan reggae denkt, dan denk je automatisch aan Bob Marley. Er is geen artiest die zo verbonden is met een muziekgenre als deze Jamaicaanse legende. Op het moment dat je als reggae artiest dezelfde bijnaam draagt als de oudste zoon van deze icoon, dan is het slim om duidelijkheid te verschaffen. De van St. Eustatius afkomstige Ziggi heeft om verwarring te voorkomen de Caribische verbastering van zijn voornaam Ricardo achter zijn bijnaam geplakt, Ziggi Recado dus. En om het geheel extra duidelijk te maken is dit dan ook gelijk de titel van zijn derde album. Het is een album geworden wat aantoont dat er buiten de kring van de grootste reggae artiest aller tijden ook nog mensen zijn die reggae kunnen maken. En wat voor reggae, Recado heeft met zijn derde cd een album afgeleverd met internationale allure. Eindelijk eens een reggae artiest die het genre weer smoel kan geven. En dan is degene die dit doet nog een Nederlander ook, hoe kun je niet trots zijn op deze jongen.

De algemene kwaliteit van de producties op de cd is erg hoogstaand en bij het beluisteren van de individuele nummers valt een ding heel erg op: er zijn gewoon geen skip momenten te vinden op dit album. Ziggi blijft binnen het genre qua muziekstijl, maar tast wel lekker de randen af. Bij een tweede keer luisteren zul je hierdoor uiteraard bepaalde voorkeuren hebben, maar als je de knoppen met rust laat, zul je ontdekken dat elk nummer de moeite waard is en dat ze allemaal iets unieks te bieden hebben. In de openingssong, het swingende ‘Get Out’, een nummer dat wat mij betreft uit mag groeien tot de zomersingle, vertelt Ziggi over alle tegenstellingen die je in een relatie op kunnen breken. Naast enkele nummers die tegen de hiphop aan schurken, zijn uiteraard ook de traditionele reggaethema’s terug te vinden. Zo wordt in ‘New Day’ opgeroepen tot revolutie en wordt de liefde voor het groene kruid toepasselijk bezongen in het nummer ‘Mary’.

Tot de beste nummers van deze cd horen de nummers ‘My Everything’, wat hij voor zijn kinderen schreef en de samenwerkingen met Pete Philly (‘Prostitute/ Crackhead’) en Maikal X (‘This Year’), Pete Philly klinkt ouderwets goed en Maikal X weet er een lekker zomers liedje van te maken. Beide stemmen passen perfect bij de stem van Ziggy Recado. Maar met vlag en wimpel hét beste nummer op deze cd is de samenwerking van Ziggi en mr. Probz: ‘Time For Greatness’. Hierdoor kan het album Ziggi Recado de vergelijking met hét album van 2010, Distant Relatives van Nas en Damian Marley, met gemak aan. Mocht je ooit nog iets zoeken om je speakers mee op te blazen, dan is dit je nummer. Al met al meer dan genoeg redenen om deze cd aan te schaffen, lopen dus naar die platenzaak!
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Ziggi Recado Label:Pias
Gorki - Research & Development

Gorki - Research & DevelopmentTwintig jaar na het debuutalbum komt de Belgische band Gorki met de tiende...

Death Letters - Post-Historic

Death Letters - Post-Historic Bluesrock maken de jongens van Death Letters uit Dordrecht helaas niet...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT