RECENSIE: Noam Vazana - Daily Sketch

Noam Vazana - Sketch
recensie cijfer 2011-05-20 Ooit al eens iemand een piano en een trombone tegelijk zien bespelen? De Israelische, deels in Amsterdam opgeleide, singer/songwriter Noam Vazana kan het. Dat ze meer in haar mars heeft dan deze gave, werd ook opgemerkt tijdens de singer/songwritercompetitie Mooie Noten 2010, waar ze met haar toegankelijke jazzy songs wist te winnen. Noam Vazana maakt haar liedjes niet alleen vanwege haar passie voor muziek. Nee, ze weet het ook nog eens nuttig te gebruiken. Zo maakte de BBC de documentaire West East Best, waarin ze met haar muziek een brug wist te bouwen tussen Israëliërs, Irakezen en Palestijnen. Verbroedering slechts door samen muziek te maken: blijkbaar kan het. Voor haar muziek reisde Noam Vazana de afgelopen jaren tussen Nederland, Duitsland, India en Israël. Wat maar aangeeft dat ze zich niet beperkt tot een land of continent.

In 2006 verscheen de eerste EP van Noam Vazana. Anno 2011 is het eindelijk tijd voor een volwaardige debuutplaat. Op Daily Sketch weet Vazana (piano)pop te combineren met invloeden als jazz, wereldmuziek en country. Haar eigenzinnige stem vertoont overeenkomsten met zangeressen als Tori Amos en Kate Bush, al lijkt haar vocale bereik iets minder te zijn.

Daily Sketch opent sterk met het rustieke 'David`s Lament', waarbij piano en stem hulp krijgen van Vazana`s ingetogen bespeelde trombone. Aanstekelijk is de single 'Personality' waarin Noam zingt over oppervlakkige vragen tijdens een date en wat je als man eigenlijk zou moeten vragen. Na de frisse pop van 'At The Philosopher`s' en het deinende, met strijkers gevulde 'What Now?', volgt de etnische sound van 'Calling You From Syria'. Deze bomvolle song zou niet misstaan op het Eurovisie Songfestival en waarschijnlijk zou het nog hoge ogen gooien ook. Hoewel het wat kitsch aandoet (zoals zo vaak bij het songfestival) is het door het rijke arrangement een opvallend hoogtepunt op het album.

Met 'It`s Clear' krijgt de luisteraar een fijne countrypopsong a la Ilse de Lange voor de kiezen en zoals bijna het gehele album het geval is, blijft het refrein ook hier goed hangen. Naar mate het einde van het album in zicht komt, wordt duidelijk dat het venijn van Daily Sketch niet in de staart zit. Na 'Half A Poem' weet eigenlijk alleen 'Acquainted With The Night' nog echt te overtuigen.

Hoewel niet alle songs op dit net iets te lange album kunnen bekoren, is Daily Sketch een degelijke debuutplaat. Noam Vazana schetst een duidelijk beeld van haar kleurrijke en grenzeloze muziek. Ze zou alleen nog wat meer gebruik mogen maken van haar veelzijdigheid.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Noam Vazana Label:Eigen Beheer
Def P & The Beatbusters – Hard op Weg

Def P. & The Beatbusters - Hard op WegIn 2002 stond Def P (in een gelegenheidsformatie met The Beatbusters)...

Zita Swoon Group – (Music from) Dancing With The Sound Hobbyist

Zita Swoon Group - Dancing With The Sound Hobbyist Na A Beatband, Moondog Jr. en Zita Swoon heet het collectief onder aanvoering...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT