RECENSIE: The Quill - Full Circle

The Quill – Full Circle
2011-07-04 Eind 2007 barstte de bom bij de Zweedse hardrockband The Quill, toen hun zanger Magnus Ekwall besloot de band te verlaten. Ekwall zorgde met zijn aan Chris Cornell (Soundgarden, Audioslave) schatplichtige stem voor het typische geluid van de band. Hiermee werd algemeen gedacht dat er een eind kwam aan het mooie verhaal dat 17 jaar had geduurd, maar vandaag bewijst de band vijf jaar na hun vorige release dat dit een foutieve inschatting was van pers en publiek. Hun nieuwste vocale aanwinst Magz Arnar toont zich als een waardige opvolger van Ekwall en met Full Circle klinkt The Quill beter dan ooit.

Niets is interessanter dan muziek waarbij uit verschillende vaatjes is getapt. Op vlak van rockmuziek is dit enkel een meerwaarde, gezien de overvloed aan bands die nog steeds met de klassieke rockinstrumenten de wereld trachten omver te blazen. The Quill wil echter nergens vernieuwen, waardoor ze als een veredelde coverband klinken van legendarische bands uit de seventies (Motörhead, Deep Purple) enerzijds en van populaire grunge (Soundgarden, Pearl Jam) anderzijds. Dit herkenbare geluid zorgt in combinatie met goed uitgewerkte arrangementen voor een prima album, dat de luisteraar zowel in beweging kan zetten als ontroeren. Stevige rocknummers als ‘Sleeping with your enemy’, ‘Medicine’ en ‘Bring it on’ worden op een uitermate natuurlijke wijze afgewisseld met tearjerkers als ‘River Of A Moonchild’ en ‘No Easy Way Out’. In dit laatste nummer toont Arnar trouwens ook dat Cornell eveneens een groot voorbeeld is voor hem, waardoor de band bijna een letterlijk kopie van Ekwall gevonden lijkt te hebben.

The Quill combineert als vanouds de betere genres uit de rockgeschiedenis en presenteert ze in een mooi verpakte vorm. Niet enkel de die hard rockfanaat zal dit kunnen smaken, want met hun populaire sound kunnen ze zelfs gemakkelijk de muziekleek overtuigen. Full Circle is een meer dan degelijk album, dat de aanschaf meer dan waardig is.
Recensent:Bram De Wulf Artiest:The Quill Label:Rough Trade Distribution
Black Water Rising – Black Water Rising

Black Water Rising - Black Water RisingVandaag krijgt u een lesje in het gebruik maken van clichés en zaken die de...

[Danny’s Definitie] – [Maatwerk Met Visie]

Danny's Definitie - Maatwerk met Visie Aan de gigantische hoeveelheid aan dorpen en steden in Nederland waar hiphop...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT