RECENSIE: Cellout - Superstar Prototype

Cellout - Superstar Prototype
2011-07-16 Het muzikale kwartet Cellout is afkomstig uit Zweden en heeft als thuisbasis Stockholm. Zoals iedereen nu stilaan weet, is Zweden, en Scandinavië in het algemeen, een broeihaard voor muzikaal talent. Bands schieten als paddenstoelen uit de grond in diverse genres als death metal, crossover, hardrock en, jawel, zelfs pop. Cellout is weer zo’n gezelschap dat het beste van al die stijlen moeiteloos combineert.

Eind juli verschijnt Superstar Prototype en je hoort overduidelijk dat deze heren weten hoe je een song moet neerpennen. Zoals frontman Percy Mejhagen verwoordt: een song kan nog zo hard of snel zijn, het moet wel steeds over een supervet refrein beschikken. Superstar Prototype is het debuut, vergis je niet, van een veelbelovende band en brengt een ferm brok moderne hardrock overgoten met aanstekelijke melodieën. De mix van hardrock en heavy metal aangevuld met zware arrangementen, hardcore vocalen en interessante breaks werkt als een goed geoliede machine.

Neem bijvoorbeeld het radio vriendelijke ‘Dark Days’ en ‘All My Demons Inside’, twee nummers die bijzonder toegankelijk zijn en bovendien melodie en passie uitstralen. Dit is, zonder er veel woorden aan te verspillen, perfectie nastreven en er nog bijna volledig in slagen ook. ‘Flooded’ is dan weer een melodische ballade zoals er dertien in een dozijn bestaan maar Cellout weet er een eigentijdse draai aan te geven, een heerlijke dagdromer. De dubbele bas op ‘Set Things Straight’ is dan weer fenomenaal en de agressie die deze track daarmee uitstraalt is onweerstaanbaar. Met ‘Blow’ maakt men een zijsprong naar de alternatieve metal en Cellout slaagt hier ook met grote onderscheiding. Hoogtepunt van het kersverse Superstar Prototype is waarschijnlijk het voorlaatste nummer ‘In My Arms’. Vooral de wisselwerking tussen het gitaar gepingel van Robert Monegrim en de afwisselende stem van Mejhagen doen waarachtig je nekharen overeind staan.

Samengevat kun je stellen dat de muzikanten van Cellout een veelbelovende toekomst te wachten staat. Het perfect geproduceerde album staat bol van moderne hardrock en biedt een serieuze meerwaarde, dankzij de invloeden uit andere stijlen. Bovendien weten deze Zweden heel goed hoe je een song schrijft en weten dit ook over te brengen naar de gretige luisteraar.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Cellout Label:Suburban Records
Wolves Like Us – Late Love

Wolves Like Us - Late LoveUit Oslo, Noorwegen komt Wolves Like Us , een alternatieve rockband dat net...

Venturo – Breathing

Venturo - Breathing Sommige bands willen het lekker allemaal zelf doen. Het Belgische Venturo...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT