RECENSIE: Starsailor - On The Outside

starsailor-ontheoutside
2005-11-18 Starsailor is geliefd in Nederland. Afgelopen maand bleek dat maar weer eens in een uitverkochte Melkweg toen de band ons land aandeed voor een promotietour voor hun nieuwe album On The Outside. Tijdens dit optreden viel al op dat de band met het nieuwe materiaal een andere weg in lijkt te willen slaan. De nieuwe songs klonken harder, overrompelender en vooral ook gemaakt met een Groot Gebaar. Het subtiele van hun debuut leek daardoor naar de achtergrond te zijn verdwenen, wat ook al een beetje het geval was op het dichtgesmeerde tweede album Silence Is Easy.

Bij beluistering van het nieuwe album blijkt dat het bovenstaande wordt bevestigd. Starsailor heeft met On The Outside namelijk een heus rockalbum afgeleverd. Meerdere songs knallen werkelijk je speakers uit en denderen over je heen. Opener en geweldige eerste single In The Crossfire laat direct een ongemeen harde Starsailor horen. Het is even wennen om de band voor hun doen zo heftig tekeer te horen gaan. De vele vrouwelijke fans zullen zich waarschijnlijk dan ook even achter de oren moeten krabben.

Sowieso klinkt de band, mede door het aanstellen van een extra gitarist, op dit album behoorlijk vol, en klinkt de boel regelmatig erg ‘over the top’. De band schiet daarmee zijn doel soms behoorlijk voorbij. Je voelt gewoon dat de songs geschreven zijn om een zaal plat te spelen, en dat komt in je thuisomgeving of op je koptelefoon nogal geforceerd over. Daar staat tegenover dat zanger en songschrijver James Walsh natuurlijk nog altijd fantastische liedjes kan schrijven. Dit blijkt op dit album o.a. uit In My Blood, Keep Us Together (hoezo stadiongevoel?) en de eerder genoemde single In The Crossfire.

Het enige en broodnodige rustpuntje van de plaat komt pas helemaal aan het eind in de vorm van het ingetogen Jeremiah. Dit is weer de Starsailor zoals we die op hun debuut hebben leren kennen. Helaas komt dit rustpuntje wel veel te laat, want na ruim een half uur groots opgezette rocksongs ben je behoorlijk murw gebeukt. Het album kun je dus het beste tot je nemen in verteerbare porties. Met behulp van de programmeerknop is On The Outside al met al een album dat het best goed zal doen op de zaterdagavond: zet enkele nummers knetterhard thuis op, en je bent klaargestoomd voor een lange nacht in de stad. Toch had van Starsailor meer verwacht mogen worden.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Starsailor Label:EMI Music
grid-someonetoarrive

Grid - Someone To ArriveHet Haagse Grid voldoet muzikaal gezien aan alle eigenschappen die passen bij...

taxitotheocean-st

Taxi to the ocean - Taxi to the ocean Een blik in het cd hoesje van Taxi To The Oceans derde album zegt al genoeg....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT