RECENSIE: Shabazz Palaces - Black Up

Shabazz Palaces
2011-07-19 Het is een onmogelijke taak om hoogte te krijgen van de Amerikaanse hiphopgroep Shabazz Palaces. Onder de leiding van Butterfly, voor velen een oude bekende van Digable Planets, maken de heren een eclectische mix van jazz, hiphop en dubstep. De groep hoort vooral thuis in het steeds groter wordende rijtje experimentele hiphopartiesten à la Flying Lotus. Dat Shabazz Palaces buiten de hokjes durft te denken bewijst alleen al het fascinerende, met stof beklede en gouden letters versierde, hoesje. Voor hiphop een nogal gedurfd ontwerp. Met songtitels als ‘A Treatease Dedicated To The Avian Airess From North East Nubis (1000 Questions, 1 Answer)’ is de kans op een groot commercieel succes ook meteen verkeken.

Maar, hoe interessant dit er op het eerste gezicht allemaal uitziet, er moet ook nog muziek gemaakt worden. De cd opent voortreffelijk met ‘Free Press And Curl’. De rapper spit op de lekkere grime beat en het nummer zou zo uit Engeland afkomstig kunnen zijn. Net wanneer je lekker in de duistere sfeer van de track belandt valt er helaas een nogal zeurderig koortje in. Deze misstaat het nummer en zorgt ervoor dat je, als luisteraar, het spoort volkomen kwijt raakt.

Dat is waarschijnlijk ook de bedoeling geweest van de mannen van Shabazz Palaces. Keer op keer voeren de sterke, Engels aandoende, raps je mee om vervolgens met een onverwachte wending de luisteraar weer uit deze trance te schoppen. Zo ook op ‘Swerve… The Reeping Of All That Is Worthwile (Noir Not Withstanding)’. Het nummer heeft een leuk ritme en lekkere raps, maar door een psychisch gestoord aandoend gezongen stuk tegen het einde, haalt het nummer je helemaal uit de relaxte atmosfeer. Na enkele seconden luisteren valt dit stuk echter ook weer te waarderen.

Er is niks mis met het verleggen van grenzen binnen een genre. Bij Shabazz Palaces blijft echter het gevoel hangen dat de groep experimenteert om het experimenteren. Door de onverwachte wendingen die Black Up rijk is, worden de relaxte en sterke gedeelten van de plaat te veel naar de achtergrond gedreven.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Shabazz Palaces Label:Subpop
Johann Johannsson – The Miners’ Hymns

Jóhann Jóhannsson - The Miners' HymnsDe CD The Miners’ Hymns van de IJslandse producer Jóhann Jóhannsson is de...

Alkaline Trio – Damnesia

Alkaline Trio - Damnesia Vijftien jaar gaan ze al mee, de heren van Alkaline Trio . En wie jarig is,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT