RECENSIE: Japanese Voyeurs - Yolk

Japanese Voyeurs - Yolk
2011-09-17 Na een tijd via het internet nummers gelekt te hebben, werpt Japanese Voyeurs nu eindelijk zijn eerste album genaamd Yolk de wereld in. De band laat zichzelf omschrijven als een mix van Nirvana, Kyuss en PJ Harvey. Maar ook kan er een vergelijking getrokken worden met Queens of the Stone Age en Alice In Chains. Het is grunge in de puurste zin van het woord en alles wat ook maar een beetje hard is.

Het is de combinatie van de rauwe grunge en de fluwelen zang van mevrouw Romily Alice die dit zo goed laat werken. Als een ware kat begeeft zij zich feilloos over de muzikale begeleiding die geregeld behoorlijk pittig uit de hoek komt. Men zegt dat als een kat in het nauw gedreven wordt, deze rare sprongen maakt. Dat is bij Japanese Voyeurs niet anders. Sommige nummers beginnen relatief rustig om te eindigen in een aanval waarvan de nekharen spontaan recht overeind gaan staan. Op een positieve manier welteverstaan.

Het nummer ‘Double Cheese’ kent een robotachtige groove die doet denken aan Queens of the Stone Age. Het hobbelt in eerste instantie lekker voort, om op te bouwen tot een climax die uiteindelijk uitmondt in een grote muur van geluid. ‘Milk Teeth’ is een soortgelijk nummer, maar dan met een venijnig eind. Juist als je denkt weer even op adem te kunnen komen, slaan ze weer toe. Ook is er ruimte vrijgehouden voor visite. Zo komt zanger J. Mascis van Dinosaur Jr. even langs en doet hij mee op het nummer ‘Feed’. Het nummer wordt ondersteund met violen en krijgt in combinatie met de mannelijke zang een sterke, gevoelige lading. Nu is dit maar een selectie van de nummers, maar eigenlijk zijn alle nummers op dit album gewoon goed. Allen hebben een eigen gezicht en dat houdt dit album zo boeiend om naar te luisteren. Je weet nooit helemaal zeker welke weg ze in zullen slaan.

Een van die verrassingen is het nummer ‘Stupid Snake’. Een akoestisch nummer dat als hidden track na de knallende afsluiter ‘Blush’ komt. Doordat het nummer soms wel heel erg vals gezongen wordt, komt de frustratie waarover gezongen wordt oprecht over. Een waar juweeltje dat in al zijn lelijkheid juist zo mooi is.

Kortom, dit is een band die van het begin af aan al meteen een stevige pootafdruk achter laat. Het is fijn om een vrouwelijke benadering in de grunge te horen die ook daadwerkelijk goed uitpakt. Als je fan bent van de bands die in de inleiding genoemd worden, dan kom je met deze cd gegarandeerd aan je trekken. Goeie grunge werd alleen in de 90’s gemaakt? Japanese Voyeurs bewijst het tegendeel met Yolk!
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Japanese Voyeurs Label:Spinefarm
Joshua Radin - The Rock And The Tide

Joshua Radin - The Rock and the TideJe kent het soort ziekenhuisseries wel: knappe zuster wordt gedumpt door...

Omar – Sing (if you want it)

Omar - Sing (If You Want It) In 1992 scoorde Omar een hit met ‘There’s Nothing Like This’. Een perfect...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT