RECENSIE: The Bent Moustache - Pastures New Seaons Turn

The Bent Moustache - Pastures New Seasons Turn
2011-09-28 The Bent Moustache is een van oorsprong Engelse rockband, met als thuishaven Wormer (Noord-Holland). Het kopstuk van de groep, Ajay Saggar, gaat al een hele tijd mee. Begin jaren negentig kwam de gedeeltelijk Keniaanse, gedeeltelijk Indiase rocker - via contacten van zijn eerste band The Ex - in Nederland terecht. Hij richtte Donkey op, een rockgroep die het naar eigen zeggen vooral goed deed in Engeland. Na een periode van radiostilte en een poosje te hebben gewerkt als geluidsman van Dinosaur Jr., besloot Saggar dat Donkey geen klinkende naam meer was. The Bent Moustache is de doorstart van Donkey. Pastures New Seasons Turn is het tweede album van de band.

Hoe interessant het verhaal achter The Bent Moustache ook is, zonder goede muziek is het niet boeiend. Saggar en zijn collega’s weten gelukkig hoe ze moeten opvallen. De band maakt experimentele rock die op zijn interessantst is wanneer het echt de experimentele kant op gaat. En het merendeel van de tien tracks op het album bewandelen dat pad dan ook. Er is een indrukwekkende brug gebouwd tussen de conventionelere rockmuziek en bij vlagen rare, futuristische electro.

Neem bijvoorbeeld het vol gesamplede ‘Heavy Jam’, waarin een ogenschijnlijke kinderstem over elektronische laagjes heen zanikt. Of de zeven minuten durende trip ‘Hey Mate (I’ve Got Plenty To Spare)’, met zijn Kasabian-achtige, briljante gesproken vocals. ”My music is a dangerous product!” roept Saggar. En daar heeft hij gelijk in. The Bent Moustache klinkt op het ene moment als een britrockband, op het andere moment - dankzij hier en daar wat toegevoegde vrouwelijke zang - als een groep als The Kills of Cults en tijdens de instrumentale intro’s als Gang Gang Dance. Een zeer apart, maar geweldig muziekpallet.

In de apartheid, het experimentele, ligt de grote kracht van The Bent Moustache. Helaas zijn er voor de variatie ook een aantal conventionelere rocknummers opgenomen die een stuk minder indrukwekkend zijn. Zo geeft de recht door zee rockende openingstrack ‘Skip A Breath’ een verkeerde indruk. Als je door het kleine aantal missers niet wordt weggejaagd, telt Pastures New Seasons Turn echter genoeg geweldige tracks van een ongekend niveau voor de gemiddelde Nederlandse rockband.
Recensent:Randy Timmers Artiest:The Bent Moustache Label:Dying Giraffe Recordings
Charlotte Haesen – Salomé

Charlotte Haesen - Salomé Charlotte Haesen is een zangeres die in Amsterdam haar bachelor jazzmuziek...

Warbringer - Worlds Torn Asunder

Warbringer - Worlds Torn Asunder Wie heavy metal kent, weet dat deze stroming veel varianten kent en dat veel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT