RECENSIE: GEM - Hunters Go Hungry

GEM – Hunters go Hungry
2011-09-08 Intussen mag GEM toch wel tot een vaste waarde worden gerekend binnen de Nederlandse popwereld. Hitjes als ‘Good To Know You’ en ‘Look’ zetten de Utrechtse formatie op de kaart. Maar of de vierde plaat, Hunters Go Hungry ook een hitje gaat voortbrengen; daar mag hardop over getwijfeld worden.

Vooral de albums Escapades en NEW stonden bol van de vrolijke poprockliedjes. Lekker in het gehoor, toegankelijk en een garantie voor een breed publiek bij concerten. Maar GEM is geen band meer. Of nooit geweest, dat is hoe je het ziet. Inmiddels is Maurits Westerik zo ongeveer de enige echte belichaming die de naam GEM uitdraagt. Natuurlijk staan er meerdere muzikanten op de bühne, als GEM weer gaat toeren. Maar zoals het persbericht het zegt: ‘Westerik is GEM en vice versa.

Hunters Go Hungry lijkt niet op zijn twee voorgangers. Natuurlijk, er staan weer een paar van die catchy liedjes op; het handelsmerk. Maar ze beheersen niet de plaat. Een plaat die heel aardig opent met het toegankelijke, vrolijke ‘Moving On’. In dat nummer blijkt ook gelijk dat blazers dit album naar een hoger niveau moeten tillen. Een nieuw, en zeker welkom element.

Maar waar ‘Moving On’ al geen geweldig nummer is - leuk, maar niet groots -, zo is het een aanzienlijk deel van de songs van nog mindere kwaliteit. ‘Easy To Review’ is een saaie, oubollige kwijlsong. In ‘I Believe It’s Better To Walk On’ wordt een oersaai en makkelijk rockschemaatje uit de kast getrokken en vervolgens zouteloos toegepast. En in ‘Better Heart Of Mine’ blijkt dat ook de blazerssectie van een tergend duf liedje niets kan maken.

Daarbij vliegt Westerik, die toch enig aanzien als zanger geniet, uit de bocht. Goed, je moet van zijn stem houden. Dat is een bekend gegeven, maar waarom hij in ‘In The City’ een soort verlegen kinderstemmetje opzet en waarom hij in ‘When I Left Home’ lijkt te pretenderen geen gevoel te hebben voor een goede zanglijn is totaal onduidelijk.

Zeker aangezien er een paar nummers op Hunters Go Hungry staan die wel werken. ‘Thunder Lightning’ swingt en voelt, dankzij de galm op de zang, enorm warm aan. En met het hele sterke en goed gearrangeerde ‘Got To Be You’ bewijst GEM dat ze, zoals voorheen ook al, wel langzamere liedjes met muzikaal niveau kunnen maken.

GEM haalt echter op Hunters Go Hungry niet het niveau van de voorgaande albums. En aangezien het thema ‘verlangen naar nieuwe locaties en heimwee’, kan het advies alleen maar luiden dat de zoektocht zo wel lang genoeg heeft geduurd. Oost west, thuis best.


Eerdere recensies van GEM:
- 30-05-2008: New.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:GEM Label:Excelsior Recordings
Chickenfoot – III

Chickenfoot - IIINog maar eens het item ‘supergroep’ aanstippen. Niet het hele verhaal, maar...

Boots Electric – Honkey Kong

Boots Electric - Honkey Kong Sommige artiesten hebben bij wijze van spreken genoeg aan hun charismatische...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT