RECENSIE: Astral Doors - Jerusalem

Astral Doors – Jerusalem
2011-10-21 Van een band die zo verduiveld veel christelijke onderwerpen en zo veelvuldig een Amerikaanse visie etaleert in hun teksten, zou je niet verwachten dat ze uit Zweden komen. Maar met Jerusalem wil Astral Doors nu eindelijk eens die grote doorbraak bewerkstelligen. Misschien dat dat er iets mee van doen heeft.

Aan het elftal nummers dat Jerusalem rijk is, hoeft het individueel niet te liggen. Met strakke, uptempo muziek en een prima zanger in de persoon van Nils Patrik Johansson worden er degelijke, volle en toch prima in balans zijnde nummers gebracht. Uiteraard allemaal binnen het genre waar de band zich al sinds 2002 in begeeft: een grijs gebied tussen klassieke rock en metal. In ieder geval vooral in de traditie van Dio en Iron Maiden.

Die laatste band mag gelijk even terugkeren voor een vergelijking. Iron Maiden staat uiteraard bekend om haar epische lyrisch. Episch vooral als zijnde een epos an sich. Halve volksvertellingen passeren de revue en ook Astral Doors heeft zich daar heel duidelijk van bediend. Dat is best leuk, maar het komt af en toe niet zo lekker uit de verf, in de zin dat het wat over de top is. ‘Pearl Harbor’ is een voorbeeld van een wat misplaatste songtekst.

Nog een puntje van kritiek: de nummers an sich zijn prima, maar het geheel is wat veel van hetzelfde. Dezelfde scheurende solo’s, dezelfde opbouw van nummers en vooral ook dezelfde vocale uithalen. De nummers lijken in veel opzichten op elkaar en dat is zonde.

Immers, de kwaliteit van de muziek is hoog. De drums ondersteunen de vaak op oorlog geïnspireerde op precies de juiste, bijna Wardrum-achtige manier. De gitaarlijnen zijn ingewikkeld, zonder daarin heel erg op te willen vallen. De ondersteuning van de keys is niet ondergesneeuwd in al het geweld, maar neemt af en toe terecht het voortouw in de toch vrij stevige songs. Nummers als ‘With A Stranger’s Eye’, ‘Babylon Rise’ en ‘Operation Freedom’ zullen vele fans van het genre kunnen bekoren.

Het is jammer dat Astral Doors, met al haar kwaliteit, ook op Jerusalem geen echt album weet neer te zetten. Waar de band wel in slaagt, is het deponeren van goede song na goede song. En dat is ook wat waard, want het is nu vooral aan de band om het live waar te maken.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Astral Doors Label:Good to Go
Renaissance Of Fools – Fear, Hope and Frustration

Renaissance of Fools - Fear, Hope & FrustrationZelf omschrijven de jongens van Renaissance Of Fools zich maar al te graag...

Girls Guns and Glory - Sweet Nothings

Girls Guns and Glory - Sweet Nothings Girls Guns And Glory is een countryrockband uit Scituate, Massachusetts,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT