RECENSIE: Jah6 - Jah6

JAH6 – JAH6
2011-11-07 De oer-Hollandsche all-star band JAH6 haalt in navolging van de Easy Star All-Stars bekende meesterwerken door hun reggae tijdmachine. Waar Easy Star kiest voor albums van Radiohead, Pink Floyd en The Beatles, gaat JAH6 voor het Nederlandse levenslied. Een leuke gimmick? Niet alleen dat, want in beide gevallen gaat het om muziek, die de originele versies nieuw leven inblaast.

JAH6 is ontstaan uit een samenwerking van oud Gotcha percussionist Rudi de Graaff en Beef zanger Pieter Both. Tijdens een Bob Marley jamsessie komen ze Herman Havertong tegen. Zijn stem maakt indruk en JAH6 is geboren. Eerder dit jaar kregen we al een voorproefje dat zeker naar meer smaakte. De grote vraag was of het leuk blijft, een heel album levensliederen in reggaevorm. Het antwoord is gelukkig ja.

Het intro snoert de critici de mond met een draaiorgel dat ‘Stir It Up’ speelt. Wim Sonneveld oreert: ‘Ik zing eigenlijk het liefst in het Nederlands, weet u… Ja, je moet als artiest tenslotte ook een klein beetje zakelijk zijn en als je er zelf niets aan doet dan gaat de curve van je verkoop voor je het weet naar beneden.’ Daarop volgt het intro van reggae klassieker ‘You Don’t Love Me (No No No)’, dat naadloos over gaat in ‘Waarom’ van Andre Hazes. Het eerste statement is gemaakt: de combinatie werkt uitstekend. ‘Diep In Mijn Hart’ van Tante Leen wordt uitgevoerd met hulp van Lilian Vieira, die we kennen van Zuco 103. Op ‘Glimlach Van Een Kind’ wordt een volle blazerssectie toegevoegd en is ruimte voor twee gitaarsolo’s. ‘De Vlieger’ mag uiteraard niet ontbreken en bevat mooie tweestemmige zang van Pieter en Herman. De moeilijk serieus uit te spreken tekst gaat Harvertong goed af. Boney M’s ‘Rivers of Babylon’ in de skit ‘Voorgloeien’ vormt het begin van een serie nummers, die minder met Hazes te maken hebben.

‘De Dievenwagen’, een klassiek lied van Willy Alberti, is niet voor iedereen bekend, maar een goede keuze. ‘Mooi Was Die Tijd’, met Corry Konings zelf op zang, bevat meerdere leuk gevonden hints naar ‘Daytripper’ van The Beatles. ‘Ik Verscheurde Je Foto’ van Koos Alberts mag niet ontbreken en krijgt als intro Bob Marley’s ‘Exodus’ mee. Wel jammer dat ze Koos niet hebben kunnen strikken voor een bijdrage.

JAH6 is samengesteld uit zeer sterke muzikanten. De stempel coverbandje zou een belediging zijn voor de prestatie die op JAH6 is geleverd. Zonder uitzondering is eer gedaan aan de originelen en het vakmanschap is hoorbaar op elk lied. Niet alleen leuk, maar ook erg goed dus. Gelukkig is er nog meer dan genoeg materiaal voor de volgende albums.
Recensent:Jasper Wognum Artiest:Jah6 Label:TopNotch
Cover Skinny Puppy - Handover

Skinny Puppy - HandoverHet uit Canada afkomstige Skinny Puppy is ongetwijfeld één van de grootste...

Cover Awkward I - Everything on Wheels

Awkward I - Everything on Wheels Zo in de nadagen van 2009 verraste een Groningse jongen ons met een prima...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT