RECENSIE: Komatsu - Komatsu

Cover Komatsu - Komatsu
2012-01-02 Eindhoven, Rockcity, de stad die absoluut geen gebrek kent aan bands die flink wat herrie produceren. Nieuwste aanwinst in deze reeks is de band Komatsu, die nu zijn allereerste EP uitbrengt, eveneens Komatsu geheten. De band bestaat uit leden van onder andere Borehole, Repomen, The Goods en SQY. Ze spelen een levendige mix van stoner, rock en metal. Komatsu is overigens ook de naam van een bedrijf dat helemaal thuis is in grondverzetmachines en ja, dan is de link makkelijk gelegd. Iets met over je heen walsen, doordenderen en alles op zijn grondvesten laten schudden.

Het eerste nummer ‘The Mountain’ is een instrumental en komt binnen zonder kloppen. Heel log sleept het nummer voort en wordt het ondersteunt door samples van Muhammed Ali. Wat Muhammed vertelt typeert de band ook meteen: “You know I’m bad. Just last week, I murdered a rock, injured a stone, hospitalized a brick. I’m so mean, I make medicine sick.” Kortom, Komatsu is gekomen en zal zich laten gelden! De samples werken perfect en vormen één geheel met de muziek.

Tweede nummer is ‘Komatsu’ en dat is het moment waar de stembanden van Erik van Schenk Brill voor het eerst aan het werk mogen. Zoals het te verwachten is, is dit geen fluweelzachte zang, maar gewoon kei- en keirauw. Denk aan Lemmy, maar dan in de light-variant.

‘Believe’ begint rustig, maar de rust is van korte duur. Snel genoeg gaat het gas er weer op en laten de drie heren en dame zich weer kennen. Over de dame gesproken, het is vooral opmerkelijk om te horen hoe goed Miriam Bekkers zich haar spreekwoordelijke mannetje weet te staan in dit alles. Niet alleen staan, maar er ook bovenuit stijgen.

‘Gator’ is zo’n track die geen enkel gaspedaal ongeroerd laat. Gevuld met adrenaline en de sample van de trailer van de actiefilm White Lightning, hebben we hier te maken met de tweede instrumental. De titel van het nummer verwijst overigens naar het personage dat Burt Reynolds in die film speelt, Gator McKlusky.

Samen met ‘Comin’’ vormt ‘Hail To The King’ het afsluitende nummer en dat zijn meteen ook de sterkste nummers van de EP. Ze staan los van elkaar, maar gaan uitermate soepel in elkaar over. Alle registers worden voor een laatste keer opengetrokken. Na 20 minuten komt EP ten einde, maar dit smaakt absoluut naar een vol album!
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Komatsu Label:Eigen Beheer
Cover Sigur Rós - Inni

Sigur Rós - InniIn 2008 brengt de IJslandse postrockgroep Sigur Rós het album Með Suð Í...

Cover Mica's Mess - Mica's Mess

Mica's Mess - Mica's Mess Een droomcarrière starten na te zijn bevallen van al twee kinderen? Het is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT