RECENSIE: Sigur Rós - Inni

Cover Sigur Rós - Inni
2011-12-23 In 2008 brengt de IJslandse postrockgroep Sigur Rós het album Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust uit. Het is het meest toegankelijke en wellicht ook beste album van de band tot nu toe. De bijbehorende tournee leidt dan ook langs grote zalen, waaronder de Amsterdamse HMH. Op 20 en 21 november 2008 speelt Sigur Rós in een wat kleinere zaal, Alexandra Palace in Noord-Londen. De optredens worden opgenomen en bovendien gefilmd door Vincent Morriset, bekend van Arcade Fire's Mirroir Noir. Het resultaat hiervan is nu te zien en te horen op Inni, een dubbele live-cd plus dvd.

Op de twee cd's van Inni vinden we veertien tracks die werden opgenomen in Londen en daarnaast de nieuwe track 'Lúppulagið'. De setlist lijkt sterk op die uit Amsterdam, maar opvallend genoeg ontbreekt 'Gobbledigook'. Inni laat horen dat Sigur Rós een erg goede live-band is en bovendien klinken de opnamen als een klok. Het geluid is dynamisch en mooi helder. Hierdoor klinken zowel de rustigere passages als de harde uitbarstingen erg goed.

Inni bevat nummers van alle vijf Sigur Rós albums, waarbij debuutalbum Von met slechts één track, 'Hafsól', is vertegenwoordigd. De nadruk ligt uiteraard op Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust en het hiervan afkomstige 'Festival' vormt ook meteen één van de hoogtepunten van Inni. Andere uitschieters zijn 'Ny Batterí', het uitbundige 'Inní Mér Syngur Vitleysingur' en de vijftien minuten durende setafsluiter 'Popplagið'. Aan het eind van deze song, oorspronkelijk te vinden op ( ) raast er een storm over je heen waar Mogwai jaloers op zou zijn.

De dvd van Inni bevat slechts acht songs uit Londen en onder de aftiteling horen we dan nog het nieuwe 'Lúppulagið'. De beelden zijn geschoten in sober zwart-wit en bovendien behoorlijk nabewerkt. We zijn veel extreme close-ups, scherpe contrasten tussen licht en donker en soms diffuse beelden. Het gebruik van contrasten verhoogt de dynamiek van de muziek en ook verder passen de beelden prachtig bij de muziek van de IJslanders.

Inni is een mooi live-document van een bijzondere band. Een must-have voor de fans en voor de nieuwelingen bovendien een mooie dwarsdoorsnede van het oeuvre van Sigur Rós.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Sigur Rós Label:Pias
Cover Geiser - Bipolar

Geiser - BipolarHet Nederlandse Geiser verrees eind 2009 uit de as van het ter ziele gegane...

Cover Komatsu - Komatsu

Komatsu - Komatsu Eindhoven, Rockcity, de stad die absoluut geen gebrek kent aan bands die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT