RECENSIE: The Roots - Undun

Cover The Roots - Undun
2011-12-12 Hiphopgroep The Roots weet de laatste jaren de ene parel na de andere uit te brengen. Naast spannende samenwerkingen met John Legend en Betty Wright, vernieuwt de groep zichzelf ook regelmatig op het solo vlak. Voor het nieuwste project, Undun, besloten ?uestlove en Black Thought om het wederom over een nieuwe boeg te gooien. Undun is het eerste volledige conceptalbum van het hiphopgezelschap.

De plaat vertelt het levensverhaal van de fictieve crimineel Redford Stephens. Gedurende de eerste seconden valt er de dodelijke toon van een niet werkend ademhalingsapparaat te horen. Langzaamaan begint de hartslag van Stephens te lopen en komt het personage tot leven. Een verrassend begin en gaandeweg wordt duidelijk dat op Undun Stephens zijn levensverhaal in omgekeerde volgorde verteld wordt. Op het daaropvolgende ‘Sleep’ valt Black Thought te horen die als Stephens gedesillusioneerd terug kijkt op zijn leven.

Naarmate het verhaal vordert laat Black Thought op geniale wijze zijn rapstijl inspelen op de verschillende fases in het leven van de crimineel. Op ‘Stomp’ klinkt de rapper als een crimineel die enthousiast het circuit induikt. Gecombineerd door de agressief schurende gitaar en het vurige keyboard creëert het nummer de perfecte benodigde sfeer. Terwijl de tijd verder doorloopt naar het begin van het leven van Stephens weet Black Thought ook verwachtingsvoller en meer gepassioneerd te klinken. De talrijk aanwezige gastartiesten weten hier, met name door de gezongen bijdrages, voortreffelijk aan mee te werken.

Tegen het einde van Undun laat The Roots zich nog van een extra verrassende kant horen. Met medewerking van Sufjan Stevens verspreidt het gezelschap over vier verschillende nummers een kleine klassieke compositie die de geboorte van Stephens moet weergeven. De hypnotiserende jazzy tonen veroorzaken gemakkelijk kippenvel.

Bij de eerste luisterbeurt van Undun valt er bovenal een merkwaardig album te horen. Niks is wat het lijkt en het creëren van begrip voor het vertelde verhaal heeft even zijn tijd nodig. Na een paar keer luisteren wordt echter duidelijk dat The Roots een van de meest sterke albums uit haar carrière heeft afgeleverd. Het is in ieder geval met gemak de beste hiphopplaat van 2011.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:The Roots Label:Def Jam
Cover Amy Winehouse - Lioness: Hidden Treasures

Amy Winehouse - Lioness: Hidden TreasuresOndergetekende is van mening dat Amy Winehouse - net als Michael Jackson...

Cover The Cubical - It Ain't Human

The Cubical - It Ain't Human De nostalgische ondertoon van de feestdagen kan vaak versterkt worden door de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT